A Google új mobil operációs rendszere több kényelmi funkciót és a személyes adatok még erősebb védelmét ígéri.

Tegnap megkezdődött a legújabb Android végleges változatának terjesztése. Első körben a Google saját telefoncsaládja, a Pixel, illetve bizonyos OnePlus, Xiaomi, Oppo és Realme készülékek részesülnek a frissítésben, de ahogy az lenni szokott, idővel más modellekre is megérkezik majd a 11-es sorszámú operációs rendszer.

Csoportos kommunikáció

A változások közül a végfelhasználók szempontjából leginkább két újdonságot érdemes kiemelni. Az egyik a különböző csevegőalkalmazások és egyéb kommunikációs csatornák egy helyre terelése. Az értesítési mezőben egy Bubblesnek nevezett új felület kap helyet, amelyben a Facebook Messengertől az SMS-üzenetekig mindent egy helyen látunk és onnan közvetlenül válaszolhatunk is, sőt akár képet is illeszthetünk az üzenethez.

 

 

A másik régóta hiányolt funkció a beépített képernyőfelvétel megjelenése. Eddig ezt csak külső alkalmazásokkal vagy "gépészkedéssel" lehetett megoldani Androidon, ám mostantól már nem kell irigykedni az iPhone-tulajokra, mert rendelkezésre áll az operációs rendszerbe ágyazott megoldás.

Több más praktikus változtatás is történt a kezelőfelületen. Például a Power gomb lenyomva tartásával egy olyan ablak ugrik fel, amellyen keresztül a telefonnal összekapcsolódót okos eszközöket lehet elérni, azaz nem kell külön-külön a dedikált alkalmazásokba lépni.

A médiafájlok kezelését is átszabták. Az értesítési mező helyett a gyorsbeálítások résznél találtak neki új helyet, ahol például megadhatjuk, hogy az éppen játszott zene melyik eszközünkön szóljon.

Adatvédelmi lépések

A funkcionalitási paletta bővítése mellett a 11-es változat szintén erősít a személyes adatok védelmén. Erre az egyik legjobb példa az, hogy mostantól él az egyszeri alkalmazásengedélyek megadásának a lehetősége. A felhasználó az alkalmazásnak ideiglenesen is adhat engedélyt bizonyos adatok és erőforrások (névjegyek, helyadatok, kamera stb.) elérésére. Ebben az esetben az engedély megszűnik, ha kilép az alkalmazásból vagy más alkalmazásra vált.

Szintén a nagyobb biztonságot szolgálja, hogy a rendszer újabb elemei bekerülnek a Play Store rendszerébe (Project Mainline), melyek így lényegében ugyanúgy frissülnek, mint a cég alkalmazásboltjából letöltött egyéb appok. Az Android 11-től már 22 modult – köztük több biztonságit és ML-támogatót – lehet frissíteni a Google Play System Updatesszel.

Konzumer tech

Jövőre mindent is szolgáltatásként kínál a Dell

Ehhez jön egy univerzális felhős konzol, ami átfogó felügyeleti réteget ad egy vállal on-premise, multi-cloud és edge környezetének.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.