Ennek örömére az Oracle pontosította a nagy port kavaró Universal licenc feltételeit.

Teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági javítások-fejlesztések sokaságával megérkezett a Java 20, adta hírül az Oracle. A kiadással megjelenő Java Development Kit összesen hét jelentősebb fejlesztést tartalmaz, melyek többsége a korábbi kiadásokban bevezetett funkciók továbbfejlesztése.

A nyelvi fejlesztések között megjelent a Record Patterns és Pattern Matching for Switch. Előbbi révén a record patterneket és a type patterneket is egymásba lehet ágyazni, utóbbi pedig az adatorintált lekérdezéseket teszi hatékonyabbá (tömörebbé és biztosabbá). A Project Loomhoz kapcsolódó új funkciók (Scoped Values, Virtual Threads, Structured Concurrency) egyszerűsítik a nagy teljesítményű, konkurens alkalmazások írásának, karbantartásának és megfigyelésének folyamatát. Emellett két olyan fejlesztés is érkezett, ami a Java Virtual Machine (JVM) és a natív kód összekapcsolását teszi könnyebbé (Foreign Function & Memory API és Vector API).

Az Oracle félévente ad ki ún. Java-funkció verziókat. "Ez a ritmus biztosítja az innovációk rendszeres áramlását, miközben folyamatosan javítja a platform teljesítményét, stabilitását és biztonságát, ezzel hozzájárulva a Java elterjedéséhez a különböző méretű szervezetek és iparágak körében" – magyarázza a kiadások sűrűségét a vállalat közleménye.

Pontosították a durva lincencelési tervet

Az új kiadás kapcsán az Infoworld elővette azt a januári témát is, ami sok informatikai vezetőnek okozott álmatlan éjszakákat. Mint megírtuk, az Oracle módosította a Java SE licencelési metrikáját. Január 23-ától a Java SE és a Java SE Desktop linceceket is leváltotta a Java SE Universal előfizetés. De míg korábban az Oracle a klienseszközöknél ún. NUP (Named User Plus) metrikát, szerveroldalon pedig CPU-alapú metrikát alkalmazott, az Universal előfizetés a szervezet alkalmazottainak számát veszi figyelembe a fizetendő licencdíjnál.

Ez az országonként változó foglalkoztatási szabályok és a különféle egyedi (munka)szerződések miatt elvileg kaotikus helyzetet hozhatott volna, de az Oracle elébe ment ennek. Mindenki után kell licencdíjat fizetni, aki teljes munkaidős, részmunkaidős vagy ideiglenes alkalmazott; sőt minden ügynök, kontraktor, outsourcing-partner és tanácsadó után is, akik "támogatják az ön belső üzleti tevékenységét". Az IPR-Insights Oracle-licencelési szakértője, Repkényi Balázs azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a végső verdikttel érdemes megvárni azt, hogy az Oracle hogyan alkalmazza a szabályt a gyakorlatban.

Az Oracle akkor azt ígérte, hogy a régi modell szerint előfizetők megújíthatják előfizetésüket a bejelntéskor érvényes ÁSZF szerint, de több nemzetközi szaklap és Repkényi is azt feltételezte, hogy a vállalat igyekszik majd átterelni régi ügyfeleit is az Universal előfizetésre.

Most azonban a vállalat határozottan cáfolta, hogy ez lenne a terve. A meglévő ügyfelek dönthetnek, hogy váltanak-e Universal licencre, nyilatkozta Georges Saab, az Oracle fejlesztésért felelős alelnöke, hivatkozva az ezzel kapcsolatban kiadott FAQ szövegére. Saab az Universal bevezetését ügyféligénnyel magyarázta: egyes ügyfelek szerettek volna olyan konstrukciót, amivel egyszerű kalkulálni.

A Saabot idéző Infoworld viszont úgy értesült, hogy sok vállalat nem így értelmezte az Oracle szándékát, ezért a módosítás bevezetése után sokan kezdtek intenzívebben keresni valamilyen alternatív megoldást, és ez jelentős számú új ügyfelelet hoz a konkurens kiadásoknak.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.