Az átlagos internetkapcsolatnál nagyjából 4,5 milliószor gyorsabb adatátvitelre képes technológia kifejlesztését több kutatócsapat együttes munkája tette lehetővé.

Elképesztő számokat produkált az a tudományos projekt, amelyben a birminghami Aston Egyetem, a japán Nemzeti Információs és Kommunikációs Technológiai Intézet (NICT) és az Egyesült Államokban található Nokia Bell Labs munkatársai közösen vettek részt.

A brit intézmény oldalán közzétett beszámoló szerint a nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a csapat másodpercenként 301 terabites, azaz 301 millió megabites adattovábbítási sebességet ért el egyetlen, szabványos optikai szál segítségével. Összehasonlításképpen: a hazai átlagos internetsebességet tavaly 63 megabit/másodpercre mérték, amihez képest a mostani eredmény közel 5 milliószor gyorsabb.

Többsávos haladás

A szakemberek mindezt olyan hullámhossz-sávok bevetésével tudták megvalósítani, amelyeket a normál optikai üvegszálas rendszerekben nem használnak az internetes adatok továbbításakor. A bővítést a üvegszálon továbbított fényre ható erősítőknek és úgynevezett optikai erősítéskiegyenlítőknek a kifejlesztésével tudták elérni. Így a jelenleg használt C- és L-sávok mellet a csapat az E- és az S-sávot is képes volt munkára fogni.

A kutatásban vezető szerepet betöltő Wladek Forysiak professzor elmondta, hogy a gerinchálózatok átviteli kapacitásának növelésével végső soron a végfelhasználók is jól járnak, mert a most bizonyított technológia hozzájárul a gyorsabb, megbízhatóbb, és nem utolsó sorban olcsóbb adatátviteli rendszerek megteremtéséhez.

Az már csak mintegy hab a tortán, hogy ha a már meglévő optikai kábeleken sok nagyságrenddel több információt lehet továbbítani, az a növekvő igények ellenére is elegendő kapacitással rendelkezhet. Mindez pedig feleslegessé teszi a hálózatbővítéseket, kábelfektetéseket, amelyek nem csupán költségesek, de a környezetet is terhelik.

Közösség & HR

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.