Felpörög az internet alapú mobilhívások piaca a világon, az évtized végén az előfizetések 53 százaléka lesz VoLTE-képes. Itthon egyelőre két szolgáltató készül, egyikük várhatóan már egy tavaszi nyitányra.

A legfrissebb előrejelzések szerint a következő időszakban évi 59 százalékkal bővül az internetes hanghívásra is képes mobil előfizetések száma. A brit Ovum 2021-re 3,33 milliárdra teszi ezt a mutatót a jelenlegi igen szerény 324 millióról. A felfutás a távol-keleti térségekben várható látványos növekedésnek köszönhető.

Lekapcsolhatóvá teszi a régi rendszereket

A technológia népszerűsége a szolgáltatók szempontjából egyértelműen a költséghatékonyság – emelik ki a szakértők. A VoLTE (Voice over LTE) hatékonyabb a frekvencia-kihasználtság szempontjából, hosszabb távon pedig lehetővé teszi a 2G/3G rendszerek lekapcsolását, ezáltal egyszerűbbé válhatnak a mobilhálózatok.

Az operátorokat az is buzdítja a technológia használatára, hogy egyfelől egyre nagyobb a VoLTE-képes készülékek aránya a piacon, másfelől egyre több versenytárs vezette már be a rendszert kereskedelmi szolgáltatásként is, sikeresen. Az Over The Top (OTT) operátorok által generált piaci verseny is arra készteti az infrastruktúra-szolgáltatókat, hogy a 4G-vel is belépjenek a hangpiacra.

Számos előnye van előfizetőnek, operátornak egyaránt

Látszatra úgy tűnik az alkalmazásából a legtöbb előnyt az előfizetők élvezhetik, gondoljunk itt a gyorsabb, késleltetés nélküli hívásfelépülésre, az egyidejű hang- és adatkapcsolatra és a 3G-s HD-hívásokat is felülmúló hangminőségre. Jelenleg a 4G-ről indított hanghívásoknál a rendszer rádiós egysége átvált a 2G-s vagy 3G-s hálózatra, emiatt tapasztalható néha, hogy az adott hívás elvész a rendszerben, vagy több másodperces szünet után kapcsolódik a hívott számhoz. Az előnyök között említhető még az akkumulátorkímélő használat, amivel akár 25 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A VoLTE felfutását az Ovum szerint mégis inkább az operátorok szeretnék. Ők a jövőben ugyanis a technológia segítségével számos új szolgáltatást vezethetnek be, vagy új elemekkel bővíthetik a meglévő szolgáltatásaikat.

Ma még Észak-Amerika veszi ki az oroszlán részét a VoLTE-s kapcsolatokból, de a következő néhány évben a már említett ázsiai térségek elhódítják tőle az internetes mobil hanghívásban eddig élvezett dominanciáját.

A legtöbb VoLTE-képes mobil előfizetés 2021 végére Kínában várható, ahol még az egymilliárdot is meghaladhatja, a második helyen az USA áll majd 379 milióval, Japán pedig 147 millióval. A VoLTE-penetráció a fejlettebb piacok közül Dél-Koreában és Japánban eléri a 99,4, illetve a 96,7 százalékot. A dobogóra egy európai állam fér még fel: Norvégiában ugyanez a mutató várhatóan meghaladja a 94 százalékot.

Hazai tervek egyelőre két szolgáltatónál

A tavalyi tervekkel ellentétben Magyarországra inkább csak az idén érkezhet meg a technológia. Mint korábban megírtuk, a Telenornál tavaly februárban, a Telekomnál májusban tesztelték élesben és akkor még úgy volt, hogy előbbinél már 2016-ban elindulhat kereskedelmi szolgáltatásként is. (A Telekomnál egyelőre továbbra sincs közelebbi tervezett bevezetési határidő.)

A Telenornál néhány hete jelentették be, hogy az idei év elejére halasztják a hanghívások átterelését a szupergyors 4G hálózatra és azon az éles indulást. Koller György, a cég régi-új műszaki vezérigazgatóhelyettese kérdésünkre akkor elmondta, hogy az induláshoz az alaphálózatban kell(ett) még bizonyos fejlesztéseket, finomhangolásokat végrehajtani, illetve meg kell(ett) várni, hogy nagyobb számban is megjelenjenek a technológiának megfelelő készülékek. 

Ma még nem tudni, hogy az új szolgáltatás mennyiben alakítja át a jelenlegi díjcsomagokat, hogyan árazzak be azt az operátorok, de készülékhiányra már tényleg nem lehet hivatkozni. Jelenleg az itthon elérhető eszközök harmada 4G-képes, a negyede már tudja a 4G+-t is, a VoLTE-hívások bonyolítására pedig 10 százalékuk alkalmas. A hazai piacon nagyobb mennyiségben forgalmazó egyéb márkák többségének (Apple, Huawei, LG, Samsung stb.) a kínálatában már egyenként is többféle VoLTE-képes modell elérhető.
 

Mobilitás

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.