Hamarosan alapból letilt minden olyan szkriptet, amely a felhasználók böngészését követi. A Mozilla két lépcsőben építi tovább a védelmet.
Hirdetés
 

Nem kérdez, hanem alapból tilt majd a Firefox minden olyan elemet a weboldalakon, melyeknek a felhasználói szokások követése a feladata – jelentette be egy blogbejegyzésben a Mozilla. Ez persze sok esetben azzal jár, hogy bizonyos oldalaknak a funkcionalitása is korlátozódik. A felhasználók azonban egy kezelőfelületet is kapnak, amin pontosan meghatározhatják, hogy melyik oldalak milyen adataikhoz férhetnek hozzá.

Jó ideje napirenden van

A Mozilla jó ideje napirenden tartja a kérdést. Amikor tavaly ősszel megjelent a Quantum, a sebesség mellett a feature-lista előkelő helyén voltak a magánélet védelmét szolgáló újdonságok. Alapértelmezetté vált az ún. tracking protection, ami a webes nyomkövető szkriptek tevékenységét korlátozta privát módban és hagyományos webezés közben is, valamint már akkor beígértek egy a Tor Browserből ellesett funkciót, a HTML5 canvas fingerprinting elleni védelmet is.

Azóta folyamatosan finomítottak a követésblokkoló módszereken. A mostani bejelentés például nem is csak a magánélet védelmével magyarázza a követés korlátozását, hanem a teljesítményjavítással is. A Mozilla egy tanulmányra hivatkozva azt állítja, hogy a nyomkövető elemek nagyon lelassítják a weblapok betöltődését: egy átlagos weblap betöltődési idejének több mint 55 százalékát a mindenféle trackerek letöltése teszi ki.

Először a lassító elemek szűrése jön

A Firefox Nightly (azaz a béta előtti tesztfázis) kiadásában már benne van az a követésblokkoló funkció, amely az oldalt lassító tracker elemeket iktatja ki. Szeptemberben egy szélesebb körű tesztfázis jön, és ha az sikeres lesz, a Firefox tervek szerint októberben megjelenő 63-as kiadásában már benne is lesz mint alapértelmezésben bekapcsolt funkció. A tesztelésbe (a Mozilla terminológiájában shield study) bárki szabadon bekapcsolódhat, illetve bizonyos funkciókat automatikusan tesztel a fejlesztő.

Januárra, a 65-ös kiadásban ígérik az ún. cross-site tracking megoldások blokkolását, amelyek különféle weboldalakon tudják követni a felhasználó útját és szokásait. Ez is része egy ideje a Nightly kiadásnak, és szintén belépett a shield-fázisba. A funkció korlátozza a cookie-kat és nem engedi hozzáférni a rendszer tárhelyéhez a harmadik féltől származó trackereket.

A Mozilla egyébként ezekkel a funkciókkal párhuzamosan további biztonsági fejlesztéseket is ígér. Alapértelmezetten több, biztonsági kockázatot is rejtő trackertevékenység blokkolása: a Firefox automatikusan tiltja majd a a felhasználói viselkedés megfigyelését, a hardverkonfiguráció lekérdezésén alapuló fingerprinting megoldásokat. Meg fogják oldani azt is, hogy a böngészőn keresztül ne lehessen a gépre rakni olyan szkirpteket, melyek kriptovaluta bányászására fordítják a gép erőforrásait.

Akit érdekelnek az új funkciók, itt talál segítséget a bekapcsolásukhoz.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.