A Mozilla ígérete szerint még sosem láthattuk ennyire simán működőnek a böngészőt.

Régóta várt verziót tett közzé a Mozilla Foundation. A Firefox 57 nagy változásokat hoz a böngészőt használók életébe. A Quantum névre keresztelt browserre komoly feladat hárul: újra meg kellene erősítenie a szoftver évek óta folyamatosan olvadó piaci pozícióját.

Erősebb, letisztultabb

A bétaváltozat elhagyásával immár bárki megtekintheti, hogyan képzeli el az alapítvány a böngészés jövőjét. Alaposan átdolgozták az alkalmazást, ennek köszönhetően a korábbiakhoz képest kétszer gyorsabb lett. És ez nem pusztán bűvészkedés a számokkal, az első visszajelzések alapján érezhető a változás: még számos megnyitott böngészőfül esetén sem romlik a teljesítmény. A fejlesztő állítása szerint ez annak köszönhető, hogy a "rivális termékhez" képest 30 százalékkal kevesebb memóriát fogyaszt a szoftver.

Egy gyors videótesztet is összedobtak annak érzékeltetésére, milyen tempót diktál a Firefox Quantum. Az ebben látottak alapján számos Google-szolgáltatás megnyitását gyorsabban végzi a böngésző, mint a Chrome, igaz, azért nem mindenben sikerült lepipálni az amerikai keresőóriás saját fejlesztésű szoftverét:
 


Az eredmények eléréséhez újra kellett írni a böngészőmotort, melyet kifejezetten erre a célra hozott létre a Mozilla kutatócsapata. Az új motor alkalmazásával nem csak a teljesítmény, hanem a megjelenés minősége is javult. Letisztultabb, egyszerűbb felület tárul azok szeme elé, akik bizalmat szavaznak az új Firefoxnak.

A Windowsra, Macre és Linuxra egyaránt letölthető alkalmazás bővíthetőségére is figyelt a Mozilla. Ennek köszönhetően az augusztusi, kifejezetten fejlesztőknek szánt developer edition megjelenése óta már több mint 700-an tettek hozzá az eredeti kódhoz, köztük 80-nál is többen teljesen önkéntes alapon vettek részt ebben a folyamatban.

Új funkciók sora

A Firefox Quantummal debütál az úgynevezett Quantum Flow, ami tucatnyi, teljesítménykorlátozó hibát iktat ki. A Quantum CSS (Stylo) a website-ok formázását gyorsítja fel. A Photon pedig annak az új felületnek a neve, ami eltünteti a böngésző megszokott lekerekített füleit és a címsorban elérhetővé tesz egy "page action" menüt, az oldallal kapcsolatos tevékenységek egy helyre gyűjtése végett.

Végre debütál a Mozilla által megszerzett Pocket könyvjelzőszolgáltatás, amely nem csupán a felhasználó kedvenc oldalait gyűjti, hanem azok alapján új, érdekesnek vélt webhelyeket is ajánl. A felhasználók életét segíti az a képernyőmentésre használható eszköz, amivel könnyen megoszthatók az internetező által látottak levélben vagy Twitteren keresztül. A lista még közel sem ért véget; annyi minden változott, hogy a Mozilla még a Firefox logóját is áttervezte, ami így letisztultabbá vált.

Figyelmet fordítottak a magánszféra tiszteletben tartására is. Alapértelmezettként be van kapcsolva az úgynevezett tracking protection, ami a webes nyomkövető szkriptek tevékenységét hivatott megakadályozni. Ez a funkció nem csupán a privát böngészési módban aktív, hanem a hagyományos webezés alatt is működik. A Quantum védelmet kínál az úgynevezett HTML5 canvas fingerprinting eljárással szemben is, melyet szintén az internetezők online nyomonkövetésére használnak. Ez a Tor Browserből kölcsönzött képesség azonban csak a következő, 58-as verzióban válik elérhetővé.

Amint az látható tehát, a Firefox Quantum végleges kiadásának megjelenésével közel sem áll le a fejlesztés. A Mozilla közlése értelmében további ötleteik is megvalósítási fázisba értek, amelyek majd a rákövetkező generációkban fognak debütálni. Ilyen például a weboldalak megjelenítésének gyorsítására fejlesztett Quantum Render.

Konzumer tech

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.