Az őszi CIO Budapest konferencián első kézből tudtuk meg, hogy mibe öli a CERN az eurómilliárdokat, és mi köze van Magyarországnak a Nagy Hadronütköztetőhöz.

Az idén is telt házzal indult a Bitport őszi CIO szakmai fóruma, a CIO Budapest konferencia, melyre több mint száz informatikai felsővezető jelezte részvételi szándékát. Az eseményt hagyományainknak megfelelően Braun Péter, a Vezető Informatikusok Szövetségének elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében a szenzor orientált technológiák rohamos terjedésére hívta fel kollégái figyelmét.

A mai informatikai rendszerek egyre több eleme gyűjt jeleket és avatkozik is be a folyamatokba, ami gyors és kényelmes, de egyúttal veszélyes megoldásokat eredményez. Braun Péter szerint az új technikai trend megfelelő alkalmazásának még nem alakult ki a kultúrája, és a VISZ vezetője arra is figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a feladatok többszöri felsorolása nem mentesít a megoldás felelőssége alól.

15 milliárd eurós projektet a CIO-k is ritkán látnak

Az idén Lévai Péter, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója tisztelt meg azzal, hogy elfogadta felkérésünket a CIO Budapest konferencia keynote előadására. A kutatóprofesszor, aki egyéb nemzetközi tisztségei mellett a CERN Council és az European Strategy Forum on Research Infrastructures tagja, előadásában a CERN tevékenységét, illetve a Wigner Fizikai Kutatóközponton belül működő Wigner Adatközpontot mutatta be.

Lévai Péter megnyugtatta a konferencia vendégeit a mainstream sajtóban folyamatosan napirenden tartott, mindent elpusztító fekete lyukkal kapcsolatban is: ennek előállítására egy darabig még biztosan nem lesznek képesek a kutatók, bár a főigazgató mindenkit biztosított róla, hogy keményen dolgoznak rajta.

Az IT és az elméleti kutatások kapcsolatáról szólva kiderült, hogy a szinte felfoghatatlan nagyságrendű anyagi és infrastrukturális háttérrel dolgozó CERN informatikai elemzéseinek több mint fele Budapesten zajlik. A napjainkban tapasztalható adatrobbanás a fizikai alapkutatások területén is komoly informatikai kihívássá teszi az adatok kezelését, ami a vállalati informatikához hasonlóan ott is igényt támaszt az új tudományág, a big data szakértő képzés fontosságára.

A CIO Budapest az idén is a gyakorlatra fókuszált

A konferencia első blokkja az IT menedzsment témakörére épült. Patay Gábor ITIL Expert, a GPIT ügyvezető igazgatója egy ITIL-alapú szolgátatásmenedzsment-rendszer bevezetésének tanulságait osztotta meg a szakmai közönséggel, kiemelve azokat a fontos szempontokat, amelyek az ITIL-tankönyvekből egész biztosan nem hámozhatók ki.

A Lenovo részéről Farkas Miklós senior technical architect az x86-os rendszerek tervezésére és építésére jellemző gyakorlati szempontokról beszélt, amelyek figyelembe vételével gyorsan megtérülhet egy adatközponti beruházás. A panel záró előadását Pavel Bucek, a Dell Cloud Client Computing regionális kereskedelmi vezetője tartotta, aki megbízható és optimálisan menedzselhető virtuális desktop megoldásokat prezentált.

A konferencia cikkünk megjelenése után is folytatódik, a nap további előadásairól a CIO Budapest záró programját követően számolunk be.

Kétnapos tavaszi rendezvényünk, a CIO Hungary idei eseményeit itt foglaltuk össze, további információ az események dedikált honlapján olvashatók.

Piaci hírek

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.