Július elsejétől szigorodik a számlák adminisztrációja. A kézzel töltögetett számlatömböket ugyan nem száműzi a változás, de a pluszmunka miatt érdemes elektronikus megoldásra váltani.
Hirdetés
 

Jövő hónaptól a számlakibocsátóknak a 100 ezer forintot meghaladó áfa-tartalmú tételeknél online adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik. Ez az internetes számlázó programok esetében azonnali határidejű, ám a kézi számlák esetében sem több maximum öt napnál. Viszont míg előbbi esetben a megfelelően felkészített szoftver automatikusan elvégzi a munkát, a manuálisan kiállított számla esetében külön kell gondoskodni az információk eljuttatásáról az adóhatóság felé.

Online ez is könnyebb lesz

Az eNET idén februárban végzett kutatásából kiderült, a hazai kis- és középvállalatok jórészt tudnak arról, hogy július 1-től új adatszolgáltatási kötelezettséget vezet be a NAV, ám nagyjából a cégek felénél még mindig "középkori" módszerekkel, azaz kézzel írt számlatömbökkel végzik a számlázását. Utóbbiaknak mindenképpen érdemes tanulmányozni a jogszabályi változásokat, és esetleg online számlázó programra váltani. A piackutató ezért egy olyan összállítást közölt, amelyben igyekszik áttekinteni a legnagyobb szereplőket a hazai piacon.
 


Az egyik legmeghatározóbb szereplőe, a Számlázz.hu 13 éve van jelen a piacon. Szolgáltatása a kezdetektől online működött, ma már közel 80 ezer felhasználót szolgál ki. Elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt professzionális szolgáltatást, legkisebb csomagja ingyenesen is elérhető. Kifinomult pénzügyi technológiákat fejlesztenek, a felhasználók számára a számlázásban is a digitális világban (pl. az online kereskedelemben) megszokott rugalmasságot, gyorsaságot, funkcionalitást, szolgáltatási színvonalat nyújtják. A Számlázz.hu-n belül lehetőség van arra is, hogy az ügyfelei egymás között hálózatot alkotva (ez az ún. számlaverzum) a számlákat befogadják és egy gombnyomással ki is egyenlítsék.

A Billingo elsősorban fiatalos, trendi dizájnjával és kommunikációjával tűnik ki a többi számlázási szolgáltatás közül. A szolgáltatás négy éve van jelen a hazai piacon, körülbelül 20 ezer ügyfele van. Stabil funkcionalitással rendelkezik, és nemcsak kommunikációjában nyitott, de fintech cégként a legkülönfélébb integrációs megoldásokra is, hogy ügyfelei számára a számlázás valóban élményszerű legyen. Havi nettó 250 000 forint árbevételig vagy 20 kiállított számláig a szolgáltatás ingyenes. Sok a kényelmi funkció is: a Billingo a legnépszerűbb könyvelőprogramokkal kompatibilis, a webáruházak pedig össze tudják kötni a számlázót saját rendszerükkel, így automatizálható a számlázás.

A BizXpert a közel 30 éve a piacon lévő Kulcs-Soft szolgáltatása. Az online számlázó mobil alkalmazás formájában is használható, de természetesen webes felületen is elérhető. Az applikációt kifejezetten a mikrovállalkozásoknak ajánlják, akik ezen keresztül néhány kattintással, a mobiltelefonjukon tudják kiállítani a számlát. A szoftver használata ingyenes, kiállítható vele hagyományos és elektronikus számla egyaránt, korlátlan mennyiségben. A szolgáltatásnak a 2018. márciusi indulása óta már közel 7000 ügyfél szavazott bizalmat.

A Billzone nagy tapasztalattal bír az online számlázás világában, 2010-ben elsőként nyújtottak úgy elektronikus számlakiállítási lehetőséget, hogy az ügyfélnek nem kellett elektronikus aláírást vásárolnia. Robosztus, megbízható program, ami az ingyenes csomagban az alap számlázási szolgáltatásokat nyújtja, de fizetős csomagjaiban elérhető az automatikus számlagenerálás, könyvelői adatexport, különböző pénzügyi statisztikák. Jelenleg is több ezer ügyfél számlaforgalmát támogatják.

A tavaly indított eBIZ szintén elsődlegesen a mikro-, kis- és középvállalkozásnak nyújt számlázási szolgáltatást, ugyanakkor a vállalkozói netbanki integrációnak köszönhetően lényegesen többet tud egy online számlázóhoz képest. Használatával a vállalkozások transzparens pénzügyi helyzetképet kapnak saját működésükről: látják a bankszámla egyenlegüket, elérhetik a vállalkozások mindennapjaiban legfontosabb banki szolgáltatásokat, nyomon követhetik a kimenő és bejövő számláik fizetettségi státuszát, továbbá azonnal tudják fizetni bejövő számláikat is. Bár a szolgáltatás mögött az OTP csoport áll, az eBIZ minden vállalkozás számára elérhető, a banki integrációból eredő előnyöket viszont csak az OTP banki számlával rendelkezők tudják igénybe venni.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.