Az amerikai versenyhatóság azt követően sem hagyja annyiban az ügyet, hogy már mindenki más leokézta a játékipar gigatranzakcióját, a Microsoft pedig megkezdte a közel 70 milliárd dolláros kiadó beolvasztását.
Hirdetés
 

Hiába zárta le ősszel a Microsoft a közel két évig húzódó egyezkedési és alkudozási periódust a világ különböző hatóságaival, illetve az ügylet miatt ideges riválisokkal a még tavaly januárban bejelentett Activision Blizzard-felvásárlás kapcsán, egy helyen még mindig azon dolgoznak, hogy végül mégis csak meghiúsoljon az "évtized üzlete". Ez a hely pedig nem más, mint az USA, ahol a versenyhivatal szerepét betöltő Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commision - FTC) megpróbál még egy Hail Mary-passzt, azaz tesz egy kétségbeesett kísérletet a fordításra.

Az FTC a kezdetektől ellenezte az üzletet, ami beleillik a Biden-kormányzat törekvéseibe, miszerint az állam igyekszik meggátolni az üzleti hatalomkoncentrációt, mert az általában a fogyasztók számára kedvezőtlen következményekkel (áremelkedés, innováció visszaszorulása stb.) jár.

A hivatal jogi úton próbálta megtiltani Redmondnak az egyesülést azon az alapon, hogy a Microsoft az Activision népszerű játékainak kisajátításával hozná magát kivételes pozícióiba. Egy kaliforniai szövetségi bíró azonban mindezt nem látta megalapozottnak, és idén nyáron az FTC ellen döntött.

Eljárási hiba?

A Reuters beszámolója szerint a hivatal most ezt a bírói döntést igyekszik a fellebviteli bíróságon megtámadni. Az FTC álláspontja az, hogy a júliusi határozat szakmai tévedésen alapszik. A bíró azért utasította el a keresetet, mert a hivatal nem tudta bizonyítani, hogy az egyesülés ütközne a trösztellenes jogszabályokkal. Az FTC jogi képviselője viszont elég lett volna azt igazolni, hogy a Microsoft képes és hajlandó is lehet versenyellenes magatartásra. Márpedig szerinte erre tökéletes példát szolgáltatott korábban az élet. Utóbbival arra utalva, hogy a szoftveróriás a Zenimax kiadó felvásárlását követően annak egyes játékait exkluzívvá tette saját platformján, a Xboxon.

A Microsoft mindenesetre meglehetősen magabiztosan fogadta az FTC ismételt próbálkozását. A cég képviseletében nyilatkozó ügyvéd gyenge lábakon álló ügynek minősítette a hivatal fellebbezését, mivel teljesen elképzelhetetlennek tartja azt, hogy az ilyen jellegű kérdésekben olyan "alacsonyra tegyék a mércét, mint amilyet az FTC javasol".

A fellebbviteli bíróság valószínűleg azért sem fogja az alsóbb szinten ítélkező kolléga döntését megmásítani, mert ugyan jelentős kedvezmények és kompromisszumok árán, de éz közben egy sor kulcsszereplővel sikerült megállapodnia Redmondnak. Ilyen volt például a sokáig makacsul ellenálló legnagyobb rivális Sonyval kötött megállapodás az Activision-játékok forgalmazásáról, illetve a fontos régiós testületek közül utolsóként zöld utat adó brit versenyhivatal szeptember végén befutott jóváhagyása.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.