A BKK a közösségi kerékpáros rendszer, a BuBi belső tesztüzemének elfogadhatatlan eredménye miatt a T-Systemsszel és a Csepel kerékpárgyártóval kötött szerződés felmondását fontolgatja – értesült róla az Index hírportál.
Hirdetés
 

Az Index hírportál információi szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) felmondhatja a T-Systemsszel és a Csepel kerékpárgyártóval a budapesti közösségi kerékpáros rendszer, a MOL BuBi kiépítésére kötött szerződést. A lap szerdai beszámolója alapján a június elejei belső teszteken a rendszer 50-80 százalékos működési arányt produkált, ezen belül a nyilvános próbaüzem megindításához szükséges alapvető funkciók sem működtek megbízhatóan. Az átadás emiatt kényszerűen júliusra csúszik, és ha akkor sem működik megfelelően a rendszer, a BKK felmondhatja a szerződést. Az Index szerint a BKK addig is kötbérezi a T-Systemset, és már eddig is százmilliós negyságrendű kötbérigényt nyújtott be.

Nagyon komplex dolog

A BKK május elején még arról számolt be, hogy a rendszer átadás előtti állapotban van, amelyben már az utolsó simítások zajlanak. A legutóbbi tesztek során azonban a fedélzeti számítógépek sokszor egyáltalán nem reagáltak, nem váltottak nyelvet, a billentyűzet használata nélkül kioldódtak a kerékpárok, a parkolási funkció pedig kiszámíthatatlanul működött.

Az MTI megkeresésére mind a BKK, mind a T-Systems későbbre ígért tájékoztatást. A T-Systems múlt heti közleményében azt írta, hogy a közbringarendszer éles indulását az előzetes tervekhez képest el kell halasztani, mert "a megrendelt rendszer komplexitása miatt" a működéshez szükséges egyedi szoftver fejlesztését és tesztelését a szerződésben vállalt időpontnál később zárják le.

frissítés:

A BKK közölte, a konzorcium a legolcsóbb ajánlattal nyerte meg a tendert, de kockázatként kezelték, hogy magyar, Csepel-biciklikkel és a Bubi alapját képező, számos referenciával bíró német informatikai háttérrel hasonló rendszer még nem működik Európában. A BKK szerint egyébként már februárban látható volt a késés.

A szerződés szerint április 7-ig kellett volna átadni a BuBit, azóta minden egyes nap után 1,8 millió forint kötbért számol fel a BKK, így eddig 104 millió forint gyűlt össze. A kötbér legmagasabb összege 180 millió forint, ezt július 16-án éri el az alvállalkozó konzorcium. Ha eddig nem készül el a BuBi, akkor a BKK felmondhatja a szerződést, de erről csak akkor döntenek, ha a vállalkozó addig nem képes a hibák megnyugtató javítására. Közölték tovább: a BKK minden lehetséges és szükséges intézkedést megtett és megtesz a projekt megvalósításának gyorsításáért.

Piaci hírek

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.