A novemberben forgalomba kerülő Spatial Reality Display 5000 dolláros árából is kiderül, hogy nem otthoni felhasználók játékszerének szánták.

A Sony az idén januárban megtartott CES-en már bepromózta Spatial Reality Display (SRD) elnevezésű rendszerét, amely mindenféle segédeszköz nélkül ígér háromdimenziós grafikus látványt. A hologramos megjelenítésre képes kijelző jövő hónaptól pedig már kereskedelmi forgalomba is kerül.

Csak forgatjuk a fejünk

Az SRD bőven nem a világ első, speciális szemüveg nélkül használható kijelzője, ám a japán cég megoldása több szempontból is újdonságnak tekinthető az egyelőre nem túl népes mezőnyben. A hagyományos számítógépes monitorra hasonlító, 45 fokban megdöntött 15,6 hüvelykes képernyő mikro-optikai lencsebevonattal és egy szemkövető kamerával rendelkezik. Maga a kijelző 4K felbontású, ám ezen két 2K-s "iker" osztozik, mivel a térlátás megteremtéséhez mindkét szem számára külön képet kell sugározni. A pixelek tetején lévő mikrolencséknek és a három irányú, precíz szemkövetésnek köszönhetően a gyártó éles, valósághű 3D-s képeket ígér. 

 

 

A kijelző egyik hátránya, hogy kizárólag egy felhasználó számára tudja megjeleníteni a képet, ám számára a digitális 3D-s objektumok valósághűen, a képernyő előtt lebegve jelennek meg, miközben a fej mozgatásával a perspektíva zökkenőmentesen módosul, lekövetve például a tárgyon megjelenő fényárnyék-hatásokat. Mindehhez persze nem elég egy középkategóriás laptop. A Sony tájékoztatása szerint minimum egy 3,6 GHz-es Intel Core i7-9700K és egy Nvidia GeForce RTX 2070 Superhez mérhető grafikus kártya kell az élmény előcsalogatásához.

Mivel a rendszer önmagában 5000 dollárba kerül, így a szükséges háttér biztosítása sem valószínű, hogy gondot okoz majd annak a szűk célcsoportnak, akiknek szánja a gyártó az SRD-t. A Sony elsősorban a filmkészítésben, az autógyártásban és más, komoly pénzeket mozgató kreatív szegmensekben látja hasznosíthatónak új termékét. Ezt alátámasztandó a korai ügyfelek között említhetjük a következő Ghostbusters film alkotóit, illetve a Volkswagent is. 

Régi sztori

A szemüveg nélkül élvezhető hologramos megjelenítésre már sokkal korábban történtek próbálkozások. Az egyik ráadásul rögtön az otthoni felhasználókat célozta. A Nintendo 2011-ben piacra dobott 3DS kézikonzolja sok gyermekbetegségtől szenvedett, ráadásul nagyon rosszatt tett a kezdeti eladásoknak, hogy sokan erős fejfájást kaptak a használatától. A problémák ellenére a gyártó azóta már átlépte a 75 milliós eladott darabszámot is.

De a professzionális kategóriában is említhető az SRD-hez hasonló megoldás. A Looking Glass már néhány éve a piacon van. Utóbbi előnye az SRD-vel szemben, hogy egyszerre többen is láthatják a 3D-s képet, ugyanakkor lényegesen szűkebb betekintési szöget biztosít. A Looking Glass 15,6 hüvelykes változatai árban nagyjából a Sony által belőtt szinten vannak, hiszen az alap kiszerelés 3000, míg a Pro verzió 6000 dollárba kerül.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.