Nagyságrendileg ennyi alkalmazást nem frissítettek az elmúlt két évben a Google és az Apple alkalmazásáruházaiban. A programok update nélkül eltűnhetnek a platformokról.

A mobil analitikával, csalásfelderítéssel foglalkozó Pixalate legújabb elemzése szerint az Apple App Store és a Google Play Store alkalmazásáruházakban megtalálható appok 30 százalékát nem frissítették az elmúlt két év során. Az összesen nagyjából 1,5 millió program sorsa pedig meglehetősen bizonytalanná vált azzal, hogy a piacterek gazdái a közelmúltban jelentős szigorításokat vezettek be saját platformjaikon.

A jelentés szerint több mint 300 ezer olyan alkalmazás is elérhető az online áruházakban, amelyeknél legalább öt éve nem történt semmiféle update. Ebből a szempontból az Apple boltja a súlyosabb "temető": az App Store-ban 184 ezer ilyen app található, míg a Google Play kínálatában "csak" nagyjából 130 ezer.

Érdekes adat, hogy a hat hónapon belül frissített appok számossága (1,3 millió) elmarad a több mint két éve frissített szoftverek tömegétől. Ugyanakkor a népszerű, minimum egymilliós letöltéssel rendelkező alkalmazások fejlesztői jellemzően frissen tartják terméküket. Utóbbiak körében 88 százalékos azoknak a programoknak az aránya, amelyeket az elmúlt hat hónapban legalább egyszer update-eltek.  

A Pixalate riportja alapján a legelhanyagoltabb kategóriának a játékok és az oktatási célú appok tekinthetők, míg a pénzügyi, egészségügyi és vásárlási megoldások jelemmzően nagyobb rendszerességgel kapnak karbantartást a fejlesztőiktől.

Elő a seprűvel!

A fentiek azért különösen fontosak, mert mind az Apple, mind a Google egyértelmű lépéseket tett az elmúlt hetekben a "lejárt szavatosságú" programok kiszűrésére. Ezek a szolgáltatók szerint ugyanis nagyban növelik a felhasználók bizonsági kockázatát.

A Google április elején jelentette be, hogy a 2 évnél régebbi appokat nem fogja megjeleníteni a keresési találatok között, ami praktikusan nem létezővé teszi az ilyen alkalmazásokat. Nem sokra rá az Apple is világossá tette, hogy nála sem maradhatnak a kínálatban az elhanyagolt appok.

Konzumer tech

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.