Nagyságrendileg ennyi alkalmazást nem frissítettek az elmúlt két évben a Google és az Apple alkalmazásáruházaiban. A programok update nélkül eltűnhetnek a platformokról.

A mobil analitikával, csalásfelderítéssel foglalkozó Pixalate legújabb elemzése szerint az Apple App Store és a Google Play Store alkalmazásáruházakban megtalálható appok 30 százalékát nem frissítették az elmúlt két év során. Az összesen nagyjából 1,5 millió program sorsa pedig meglehetősen bizonytalanná vált azzal, hogy a piacterek gazdái a közelmúltban jelentős szigorításokat vezettek be saját platformjaikon.

A jelentés szerint több mint 300 ezer olyan alkalmazás is elérhető az online áruházakban, amelyeknél legalább öt éve nem történt semmiféle update. Ebből a szempontból az Apple boltja a súlyosabb "temető": az App Store-ban 184 ezer ilyen app található, míg a Google Play kínálatában "csak" nagyjából 130 ezer.

Érdekes adat, hogy a hat hónapon belül frissített appok számossága (1,3 millió) elmarad a több mint két éve frissített szoftverek tömegétől. Ugyanakkor a népszerű, minimum egymilliós letöltéssel rendelkező alkalmazások fejlesztői jellemzően frissen tartják terméküket. Utóbbiak körében 88 százalékos azoknak a programoknak az aránya, amelyeket az elmúlt hat hónapban legalább egyszer update-eltek.  

A Pixalate riportja alapján a legelhanyagoltabb kategóriának a játékok és az oktatási célú appok tekinthetők, míg a pénzügyi, egészségügyi és vásárlási megoldások jelemmzően nagyobb rendszerességgel kapnak karbantartást a fejlesztőiktől.

Elő a seprűvel!

A fentiek azért különösen fontosak, mert mind az Apple, mind a Google egyértelmű lépéseket tett az elmúlt hetekben a "lejárt szavatosságú" programok kiszűrésére. Ezek a szolgáltatók szerint ugyanis nagyban növelik a felhasználók bizonsági kockázatát.

A Google április elején jelentette be, hogy a 2 évnél régebbi appokat nem fogja megjeleníteni a keresési találatok között, ami praktikusan nem létezővé teszi az ilyen alkalmazásokat. Nem sokra rá az Apple is világossá tette, hogy nála sem maradhatnak a kínálatban az elhanyagolt appok.

Konzumer tech

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.