Bár a járvány ezen a téren is lassulást hozott, az idei második negyedév végére több mint harmadával nőtt a mesterséges intelligenciát fejlesztő startupokba befektetett összes tőke az egy évvel korábbihoz képest.

Az MI-algoritmusok és adatvezérelt eljárások gyors fejlődésével a befektetők érdeklődése is egyre élénkebb az új területen, legyen szó a kockázati tőke vagy a hagyományos piaci szereplők megjelenéséről. Tavasszal már kiderült, hogy az idei első három hónapban a világjárvány ellenére is a megszokott tempóban ömlött a pénz a mesterséges intelligenciát kutató startupokba: a HexGn piackutató akkor borítékolható visszaesést, de éves szinten még így is tavalyinál több befektetést prognosztizált 20 egészére, dacára a technológiai befektetők egyre feltűnőbb óvatosságának.

Bár a technológiai startupok között a befektetések számosságát tekintve az egészségügy, összegszerűen pedig a fintech volt, a vertikális területek között megint a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek döntöttek rekordokat január és március között. Ezt egyrészt az ilyen vállalkozások globális jellegének, másrészt annak köszönhető, hogy hatékonyságuk nem vezethető le a hagyományos szoftveres modellek vagy üzleti szolgáltatások eddig megismert működéséből. Ez azért különösen érdekes, mert a teljes piac már 2019-ben, akkor még a járvány hatásai nélkül is enyhe éves visszaesést mutatott.

Egyelőre a lassulás is gyorsulás

A Buy Shares nemrég közzétett adatai alapján az idei első félévben az MI-startupok 8,2 milliárd dollárnyi befektetői pénzt szereztek világszerte, ezzel pedig a az ilyen vállalkozásokba fektetett összes tőke 35 százalékos éves növekedést követően elérte a 61,5 milliárd dollárt. Ezen belül az észak-amerikában működő cégek 33,7 milliárdot, az ázsaiai vállalatok pedig 20,3 milliárdot jegyeztek, miközben az Európában bejegyzett MI-fejlesztő startupok mindössze 7,3 milliárd dollárnak megfelelő befektetést könyvelhettek el.

 

 

A CrunchBase statisztikájából az is kiderül, hogy az amerikai fölény sokkal nyilvánvalóbb a befeketők körében: az MI-piacon legaktívabb öt invesztor befektető mind az Egyesült Államokból való, a listavezető már több mint 250 befektetési körön van túl a mesterséges intelligencia területére sorolt cégekben. Eközben a technológiai piac hagyományos szereplői is egyre többször fektetnek be a kisebb vállalkozásokba vagy vásárolják fel azokat, hogy minél több tehetséget és potenciálisan sikeres fejlesztést állítsanak a saját szolgálatukba.

Bár az nem teljesen egzakt dolog, hogy pontosan melyik startupot kell a mesterséges intelligencia területéhez sorolni, abban a statisztikák a kisebb eltérések ellenére is megegyeznek, hogy az Apple, a Google, a Microsoft vagy a Facebook az elmúlt években már tucatnyi (a Google esetében több tucatnyi) ilyen akvizíciót hajtott végre. Ahogy néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, a CB Insights összeállítása szerint az évtized elejétőlmár jóval több mint 600 felvásárlás történt ebben a szegmensben, ehhez képest az idén már az első vélévben is nagyjából 60 üzletet jelentettek be.

Piaci hírek

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.