Egész pontosan egy paradicsomszedésre szolgáló robotkarról van szó, az MI-vel való együttműködés pedig ezen a téren is ígéretesnek, de legalább annyira kockázatosnak tűnik.

A mesterséges intelligencia egyre több tevékenységet támogat a döntéshozataltól a művészeti alkotásig, legújabban pedig a svájci EPFL műszaki egyetem és a TU Delft kutatói egy robot tervezésébe is bevonták az OpenAI ChatGPT (GPT-3) intelligens chatbotját. A közös munka eredményeként egy olyan robotkart építettek, amelynek feladata a paradicsom szüretelése, és a kísérletről szóló tanulmányában a csapat arról értekezik, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM) mind elvi, mind technikai szinten képesek lehetnek irányítani a tervezési folyamatot.

A vonatkozó közlemény szerint a modell szöveges alapú kódgenerálása jelentős betekintést és intuíciót biztosított a fizikai tervezéshez is, és nagy potenciált mutatott az emberi kreativitás ösztönzésében. Az ötletelés fázisában olyan kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek, mint hogy melyek lennének a legnagyobb jövőbeli kihívások az emberiség számára, hogy ennek alapján vázolják fel a robot célját, tervezési paramétereit és specifikációit. A választásuk végül a globális élelmiszerellátásra esett, és felmerült a paradicsomszedő robot létrehozása.

Adtak egy pofont a paradicsomnak

Ezután azt próbálták kiszedni a ChatGPT-ből, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy ilyen gépnek, amire a program a tudományos publikációkból, műszaki kézikönyvekből és a médiából származó, globálisan összegyűjtött információ alapján szintetizálta a válaszokat. A folyamat során a kutatók egyre konkrétabb kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek, ami a végén már a pontos műszaki megoldásokra is javaslatokat tett a felhasznált anyagok, az aktuátor vagy az eszköz vezérlését végző számítógépes kódok megtervezése során.

A beszámolók a tanulmány vezető szerzőjét idézik, aki úgy látja, hogy a hasonló programokat eddig a műszaki megvalósítás támogatására használták, most azonban kiderült, hogy egy MI-rendszer a magasabb szintű kognitív feladatok automatizálására is alkalmas. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapvető kérdéseket, mint az elfogultság, a plágium vagy a hallucinációk, így a kutatók szerint is jelentős etikai, mérnöki vagy tárgyi hibákhoz vezethet, ha a döntések mérnökök ismereti körén kívül születnek.

A kép forrása: actu.epfl.ch

Cloud & big data

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.