Egész pontosan egy paradicsomszedésre szolgáló robotkarról van szó, az MI-vel való együttműködés pedig ezen a téren is ígéretesnek, de legalább annyira kockázatosnak tűnik.
Hirdetés
 

A mesterséges intelligencia egyre több tevékenységet támogat a döntéshozataltól a művészeti alkotásig, legújabban pedig a svájci EPFL műszaki egyetem és a TU Delft kutatói egy robot tervezésébe is bevonták az OpenAI ChatGPT (GPT-3) intelligens chatbotját. A közös munka eredményeként egy olyan robotkart építettek, amelynek feladata a paradicsom szüretelése, és a kísérletről szóló tanulmányában a csapat arról értekezik, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM) mind elvi, mind technikai szinten képesek lehetnek irányítani a tervezési folyamatot.

A vonatkozó közlemény szerint a modell szöveges alapú kódgenerálása jelentős betekintést és intuíciót biztosított a fizikai tervezéshez is, és nagy potenciált mutatott az emberi kreativitás ösztönzésében. Az ötletelés fázisában olyan kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek, mint hogy melyek lennének a legnagyobb jövőbeli kihívások az emberiség számára, hogy ennek alapján vázolják fel a robot célját, tervezési paramétereit és specifikációit. A választásuk végül a globális élelmiszerellátásra esett, és felmerült a paradicsomszedő robot létrehozása.

Adtak egy pofont a paradicsomnak

Ezután azt próbálták kiszedni a ChatGPT-ből, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy ilyen gépnek, amire a program a tudományos publikációkból, műszaki kézikönyvekből és a médiából származó, globálisan összegyűjtött információ alapján szintetizálta a válaszokat. A folyamat során a kutatók egyre konkrétabb kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek, ami a végén már a pontos műszaki megoldásokra is javaslatokat tett a felhasznált anyagok, az aktuátor vagy az eszköz vezérlését végző számítógépes kódok megtervezése során.

A beszámolók a tanulmány vezető szerzőjét idézik, aki úgy látja, hogy a hasonló programokat eddig a műszaki megvalósítás támogatására használták, most azonban kiderült, hogy egy MI-rendszer a magasabb szintű kognitív feladatok automatizálására is alkalmas. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapvető kérdéseket, mint az elfogultság, a plágium vagy a hallucinációk, így a kutatók szerint is jelentős etikai, mérnöki vagy tárgyi hibákhoz vezethet, ha a döntések mérnökök ismereti körén kívül születnek.

A kép forrása: actu.epfl.ch

Cloud & big data

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.