Egész pontosan egy paradicsomszedésre szolgáló robotkarról van szó, az MI-vel való együttműködés pedig ezen a téren is ígéretesnek, de legalább annyira kockázatosnak tűnik.

A mesterséges intelligencia egyre több tevékenységet támogat a döntéshozataltól a művészeti alkotásig, legújabban pedig a svájci EPFL műszaki egyetem és a TU Delft kutatói egy robot tervezésébe is bevonták az OpenAI ChatGPT (GPT-3) intelligens chatbotját. A közös munka eredményeként egy olyan robotkart építettek, amelynek feladata a paradicsom szüretelése, és a kísérletről szóló tanulmányában a csapat arról értekezik, hogy a nagy nyelvi modellek (LLM) mind elvi, mind technikai szinten képesek lehetnek irányítani a tervezési folyamatot.

A vonatkozó közlemény szerint a modell szöveges alapú kódgenerálása jelentős betekintést és intuíciót biztosított a fizikai tervezéshez is, és nagy potenciált mutatott az emberi kreativitás ösztönzésében. Az ötletelés fázisában olyan kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek, mint hogy melyek lennének a legnagyobb jövőbeli kihívások az emberiség számára, hogy ennek alapján vázolják fel a robot célját, tervezési paramétereit és specifikációit. A választásuk végül a globális élelmiszerellátásra esett, és felmerült a paradicsomszedő robot létrehozása.

Adtak egy pofont a paradicsomnak

Ezután azt próbálták kiszedni a ChatGPT-ből, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy ilyen gépnek, amire a program a tudományos publikációkból, műszaki kézikönyvekből és a médiából származó, globálisan összegyűjtött információ alapján szintetizálta a válaszokat. A folyamat során a kutatók egyre konkrétabb kérdéseket tettek fel a ChatGPT-nek, ami a végén már a pontos műszaki megoldásokra is javaslatokat tett a felhasznált anyagok, az aktuátor vagy az eszköz vezérlését végző számítógépes kódok megtervezése során.

A beszámolók a tanulmány vezető szerzőjét idézik, aki úgy látja, hogy a hasonló programokat eddig a műszaki megvalósítás támogatására használták, most azonban kiderült, hogy egy MI-rendszer a magasabb szintű kognitív feladatok automatizálására is alkalmas. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapvető kérdéseket, mint az elfogultság, a plágium vagy a hallucinációk, így a kutatók szerint is jelentős etikai, mérnöki vagy tárgyi hibákhoz vezethet, ha a döntések mérnökök ismereti körén kívül születnek.

A kép forrása: actu.epfl.ch

Cloud & big data

Emberként még iskolába se járhatna, de 200 millió telefonnál jár a kínai brand

A Realme illusztris társaságba került a mérföldkő gyors elérésével. A teljesítmény értékét tovább növeli, hogy a forgalom nagy része Kínán kívül realizálódik.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.