Magyarország pár évvel ezelőtt még a legkedvezőbb díjszabású országok között szerepelt az átlagos vezetékes csomagokat nézve. A helyzet azonban mostanában fokozatosan romlik.

Lassan, ám egyre biztosabban csúszik le hazánk azon a listán, amely az országonként elérhető átlagos szélessávú árakat veti össze. A globális rangsort egy brit ár-összehasonlító oldal, a Cable.co.uk készíti el immár hosszú évek óta, ami lehetőséget ad a területen bekövetkező változások lekövetésére.

A ma nyilvánosságra hozott idei lista egy még tavaly ősszel lebonyolított adatfelvételen alapszik. Az összesen 223 országban és földrajzi egységben elvégzett felmérés során megnézték, hogy hányféle és milyen díjszabású csomagok közül tud választani, aki szélessávú vezetékes internetre vágyik. Ezeknek az ajánlatoknak vették az átlagát, majd átváltották a helyi pénzösszeget amerikai dollárra.

Ahogy azt már a korábbi években megszokhattuk, általánosságban a legjobb árakat az egykori Szovjetuniót alkotó tagköztársaságok területén találjuk, de mögöttük nem sokkal lemaradva már a kelet-európai régió következik, ahová a felmérés készítői többek között Magyarországot is sorolják.
 


Az egy évvel ezelőtti elsőségét idén is megtartotta Szudán, ahol átszámítva kevesebb mint 2 és fél dollárért kínálnak szélessávú netet. Argentínában nagyjából 5, Fehéroroszországban és Ukrajnában pedig 7 dollárnak megfelelő helyi valutát kérnek a havi csomagokért. A legkedvezőbb ötös mezőnyébe még egy közvetlen szomszédunk befért, hiszen Romániában 8,6 dollárra jött ki az átlagos árszint.

Szintén nem meglepetés, hogy a spektrum másik oldalán nehezen elérhető térségek, szigetcsoportok tanyáznak. Ezek közös jellemzője, hogy a szolgáltatásért havi szinten is több száz dollárt kell fizetni. A csúcstartó jelenleg Salamon-szigetek, itt közel 460 dollárért, azaz több mint 160 ezer forintért jön a falból az internet.

Relatív drágulás

Ami a hazai számokat illeti, a majdnem kereken 20 dollárra kihozott magyar átlagárat egyszerre lehet olcsónak és drágának is tekinteni. Egyrészt ez az összeg még mindig csak a töredéke a globális átlagnak, ami folyamatos csökkenést mutatva idén már 56 dollár alá kúszott.

Másrészt viszont már bőven elmúltak az idők, amikor Magyarországot még a lista első 10-20 helyén kellett keresni (most éppen a 43. pozíciót foglaljuk el). A hazai árak a globális trendekkel ellentétben az utóbbi években egyre csak híztak. 2020-21 tájékán például még 15 és fél dollár alatt volt a szélessávú vezetékes kapcsolat átlagos havi díja.

Az USD-ben vezetett rangsort ugyanakkor nagyban befolyásolja az is, hogy a helyi pénznem miként változik az amerikai dollárhoz képest. Ha ugyanis gyengül, az realtíve olcsóbbá teszi az ottani szolgáltatások árát, mivel kevesebb dollárért tudjuk ugyanazt megvenni. Ennek ellenkezője esetén pedig fordított irányú lesz a mozgás.

Konzumer tech

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.