A Magyarországon működő adatközpontok közül elsőként az Invitech Solutions Kozma utcai létesítménye kapott TIER III-as nemzetközi minősítést, amibe évente maximum 1,6 órás leállás fér bele.

A további adatközpont-bővítés két évvel ezelőtt merült fel az időközben jelentősen átalakult és tulajdonosváltáson is átesett Invitel csoportnál. A távközlési társaság infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a 650 fős Invitech Solutions most újabb ezer négyzetméterrel bővíti az adatközponti zászlóshajójának számító, eddig 1500 négyzetméteren működött Kozma utcai létesítményt. A DC 10 néven működő központ neve egyrészt az adatközpont angol elnevezésére utal, másrészt pedig a földrajzi helyszínt, Budapest 10. kerületét jelöli.

A legfontosabb a biztonság és a magas fokú rendelkezésre állás

A két ütemben megvalósuló bővítésre és a következő 10 év üzemeltetésére 4 milliárd forintot szán a vállalat – tudtuk meg Javorniczky Árontól, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettesétől. A tervezésekor az volt a cél, hogy a rendelkezésre állásra vonatkozó, igen szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelő és a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel ellátott létesítmény jöjjön létre.

A tervdokumentációk alapján az adatközpontokat auditáló szervezet, az Uptime Institute a TIER III minősítést adta meg a szerverparknak. Hasonló bizonyítvánnyal a régióban csak három másik adatközpont rendelkezik.
 


Javorniczky Áron szerint a digitalizáció, az adatrobbanás, az informatikában tapasztalható nagyfokú speciálizáció, valamint az informatikushiány Magyarországon is a kiszervezés irányába tolja a vállalkozásokat. Ennek nyomán számos adatközpont épült hazánkban, hogy a vállalatok az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget tárolni tudják, szervereiket elhelyezzék, és felhőalapú technológiákat vagy tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Ezeknél a legalapvetőbb szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek leginkább ennek a két fő szempontnak akarnak megfelelni.

Egyedi zárbetétes vagy biometrikus beléptetővel ellátott ketrec is bérelhető

A TIER III tanúsítás egyik elvárása, hogy az adatközpontban a karbantartás, a berendezések cseréje vagy bármilyen más, nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak legyenek a szolgáltatási paraméterek, vagyis minden aktív eszközből álljon rendelkezésre tartalék.  Minden ellátási útvonalnak – adatátvitel, villamosenergia-betáplálás vagy hűtés – is kettőzöttnek kell lennie, hogy minden berendezés üzemfolytonossága biztosított legyen. Ilyen szintű elvárásokat leginkább a pénzintézetek támasztanak, közülük a Budapest Bank két éve lett az Invitech egyik legnagyobb bérlője.
 


Az újabb bővítés első, 500 négyzetméteres szakasza már nyitva áll a potenciális ügyfelek előtt, a második fázisra legkorábban a jövő év elején kerülhet sor. Budapest más részein és Hódmezővásárhelyen is találhatók egyébként az Invitech által üzemeltetett adatközpontok, amelyek összterülete a most bejelentett bővítés előtt 3 ezer négyzetméter volt. 

A szolgáltatást igénybe vevők egyaránt választhatják a rackszekrényes és a polcos elhelyezést, de nagyobb mennyiségű szerver elhelyezése esetén az ügyfél külön területet bérelhet saját eszközeinek elhelyezéséhez. Az Invitech a bérelt területhez teljes műszaki infrastruktúrát – internet, áramellátás egyedi mérőórával, ups, klimatizálás, operátori szolgáltatás  – nyújt. Kialakítható zárt biztonsági ketrec is, amihez egyedi zárbetétes, kulcsos, kártyás, vagy biometrikus beléptető is telepíthető, egyedi sms- és email-riasztású nyitásérzékelővel.

Cloud & big data

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.