A Magyarországon működő adatközpontok közül elsőként az Invitech Solutions Kozma utcai létesítménye kapott TIER III-as nemzetközi minősítést, amibe évente maximum 1,6 órás leállás fér bele.

A további adatközpont-bővítés két évvel ezelőtt merült fel az időközben jelentősen átalakult és tulajdonosváltáson is átesett Invitel csoportnál. A távközlési társaság infokommunikációs szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, a 650 fős Invitech Solutions most újabb ezer négyzetméterrel bővíti az adatközponti zászlóshajójának számító, eddig 1500 négyzetméteren működött Kozma utcai létesítményt. A DC 10 néven működő központ neve egyrészt az adatközpont angol elnevezésére utal, másrészt pedig a földrajzi helyszínt, Budapest 10. kerületét jelöli.

A legfontosabb a biztonság és a magas fokú rendelkezésre állás

A két ütemben megvalósuló bővítésre és a következő 10 év üzemeltetésére 4 milliárd forintot szán a vállalat – tudtuk meg Javorniczky Árontól, az Invitech Solutions operatív vezérigazgató-helyettesétől. A tervezésekor az volt a cél, hogy a rendelkezésre állásra vonatkozó, igen szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelő és a legkorszerűbb biztonsági rendszerekkel ellátott létesítmény jöjjön létre.

A tervdokumentációk alapján az adatközpontokat auditáló szervezet, az Uptime Institute a TIER III minősítést adta meg a szerverparknak. Hasonló bizonyítvánnyal a régióban csak három másik adatközpont rendelkezik.
 


Javorniczky Áron szerint a digitalizáció, az adatrobbanás, az informatikában tapasztalható nagyfokú speciálizáció, valamint az informatikushiány Magyarországon is a kiszervezés irányába tolja a vállalkozásokat. Ennek nyomán számos adatközpont épült hazánkban, hogy a vállalatok az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget tárolni tudják, szervereiket elhelyezzék, és felhőalapú technológiákat vagy tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Ezeknél a legalapvetőbb szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek leginkább ennek a két fő szempontnak akarnak megfelelni.

Egyedi zárbetétes vagy biometrikus beléptetővel ellátott ketrec is bérelhető

A TIER III tanúsítás egyik elvárása, hogy az adatközpontban a karbantartás, a berendezések cseréje vagy bármilyen más, nem üzemszerű állapot esetén is garantáltak legyenek a szolgáltatási paraméterek, vagyis minden aktív eszközből álljon rendelkezésre tartalék.  Minden ellátási útvonalnak – adatátvitel, villamosenergia-betáplálás vagy hűtés – is kettőzöttnek kell lennie, hogy minden berendezés üzemfolytonossága biztosított legyen. Ilyen szintű elvárásokat leginkább a pénzintézetek támasztanak, közülük a Budapest Bank két éve lett az Invitech egyik legnagyobb bérlője.
 


Az újabb bővítés első, 500 négyzetméteres szakasza már nyitva áll a potenciális ügyfelek előtt, a második fázisra legkorábban a jövő év elején kerülhet sor. Budapest más részein és Hódmezővásárhelyen is találhatók egyébként az Invitech által üzemeltetett adatközpontok, amelyek összterülete a most bejelentett bővítés előtt 3 ezer négyzetméter volt. 

A szolgáltatást igénybe vevők egyaránt választhatják a rackszekrényes és a polcos elhelyezést, de nagyobb mennyiségű szerver elhelyezése esetén az ügyfél külön területet bérelhet saját eszközeinek elhelyezéséhez. Az Invitech a bérelt területhez teljes műszaki infrastruktúrát – internet, áramellátás egyedi mérőórával, ups, klimatizálás, operátori szolgáltatás  – nyújt. Kialakítható zárt biztonsági ketrec is, amihez egyedi zárbetétes, kulcsos, kártyás, vagy biometrikus beléptető is telepíthető, egyedi sms- és email-riasztású nyitásérzékelővel.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Hirdetés

Az MKB Bank a fintech versenyben is győzelemre áll »

A Hewlett Packard Enterprise-zal közös projektjével az MKB Bank megmutatja, miként lehet hatékonyan együttműködni a gyorsan lavírozó fintech startupokkal.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.