Az év végére 5-ből 1 mobilelőfizetés már az 5G technológiát használja majd a világban – derül ki az Ericsson mobilitási jelentéséből.

Az Ericsson immár 25. alkalommal adta ki a kommunikációs hálózatok helyzetét vizsgáló globális felmérését. Az idei második Mobility Report [PDF] adatai között több érdekességet találni, de talán a legfontosabb az, hogy már több mint 1,5 milliárd 5G-s előfizetést használnak a világban.

A svéd távközlési vállalat becslése szerint az 5G-s előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és az év végére várhatóan átlépi az 1,6 milliárdot. Ez százmillióval több, mint amire a korábbi prognózisokból számítani lehetett. Idén várhatóan 610 millióval nő az 5G előfizetések száma, ami 63 százalékos éves növekedésnek felel meg. Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,3 milliárd 5G-s előfizetés lesz. Míg idén a Föld lakosságának 45 százaléka számára elérhető a legmodernebb hálózat, az évtized végére ez az arány 85 százalékra emelkedhet.

Egyre több fér ugyanabba a cipőbe

A jelentés külön fejezetet szentel az infokommunikációs technológiai (IKT) szektor környezeti lábnyomának. 2007 és 2020 között mintegy 40-szeresére nőtt a vezetékes és mobil hálózatokon bonyolított adatforgalom, és 2,75-szeresére az előfizetések száma. Az Ericsson kutatása ugyanakkor kiemeli, hogy egyre több adatközpont és hálózati eszköz használ karbonmentes (megújuló vagy nukleáris) forrásból származó villamos energiát, így az egy előfizetésre jutó éves szén-dioxid-kibocsátás 125-ről 70 kg CO2-egyenértékre csökkent.

Egy szélessávú mobilinternet-kapcsolatot használó okostelefon-tulajdonos éves karbonlábnyoma pedig szinten maradt 2007, az érintőképernyős okostelefonok megjelenése óta. Az eltelt több mint másfél évtized alatt az adatforgalom a közel nulláról havi 21 gigabájtra nőtt. Utóbbi trend folytatódni fog, bár lassuló mértékben. Az elmúlt 12 hónapban 33 százalékkal fogyasztottunk több mobilinternetet globálisan, mint a megelőző esztendőben, de a növekedési ütem az évtized végére 20 százalék alá csökken majd. Az Ericsson számításai szerint 2029-ben havi 56 gigabájt lesz az átlagos mobil adatforgalom.

Régiós szinten csak cammogunk

Az 5G terjedésének ütemében továbbra is nagy regionális különbségek figyelhetők meg. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 2023 végére elérte a 61 százalékot az 5G penetrációja, míg Északkelet-Ázsiában a 41 százalékot. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5 százalék az ötödik generáció aránya az összes előfizetésen belül.

Mint a jelentés kitér rá: térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban például csak 2023 folyamán került rá sor, de ahol ez a lépés megtörtént, gyors növekedés indult meg. Csehországban főleg a gyártó cégek építettek ki nagy számban 5G alapú magánhálózatokat az okos ipari megoldások megvalósítására.

A játék és a virtuális valóság tolja a szekeret

Világszerte eddig 280 mobilkommunikációs cég indított el kereskedelmi 5G szolgáltatást, és ebből 40 dedikált hálózati architektúrára épülő, ún. standalone 5G-t. A legelterjedtebb 5G felhasználási módok közé tartozik a fejlett mobil szélessáv (enhanced mobile broadband, EMBB, vagyis a nagy sebességű adatátvitelre és alacsony késleltetési időre épülő alkalmazások, például a nagy felbontású video streaming), a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés, az online játék, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR).

Mobilitás

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.