A DARPA mintájára kibervédelmi innovációs ügynökséget állít fel a német kormány. A cél, hogy Németország fejlett kibervédelmi technológiával rendelkezzen.

Önálló kibervédelmi innovációs központot állít fel Németország, jelentette be tegnap Horst Seehofer belügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter tegnap. A német szövetségi kormány terve szerint az ügynökség mintegy száz kutatót foglalkoztat majd, és az elkövetkező öt évben 200 millió euró körüli összeget fordíthat kibervédelmi célú kutatásokra és fejlesztésekre, hogy megszűnjön a kibervédelem terén az ország technológiai függősége.

Az ügynökség feladata lesz mind az állami intézmények és szervezetek, mind az állampolgárok kibervédelmének megerősítése. Seehofer a bejelentéskor arról beszélt, hogy Németországnak ezen a téren a globális vezető hatalmak egyikévé kell válnia, fel kell nőnie az Egyesült Államokhoz és Kínához. El kell ismerni, hogy ezen a téren Németország lemaradt a versenyben – mondta.

Az ügynökség, melyről egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni – például még arról sem született döntés, hogy hol fog működni – támaszkodna az egyébként erős német alapkutatásokra, mondta a védelmi miniszter. Úgy tűnik, a németek annak ellenére elégedetlenek a kibervédelmi képességeikkel, hogy tavaly felállították a Budeswehr kibervédelmi parancsnokságát, a KdoCIR-t (Kommando Cyber- und Informationsraum – Kiber- és Információs Tér Parancsnokság).

A modell a DARPA

Mindkét miniszter azt hangsúlyozta, hogy a támogatásokban az eddigieknél sokkal nagyobb kockázatokat kell vállalni a sikerhez. Ennek érdekében a kutatások finanszírozásában igyekeznek majd lebontani a bürokratikus akadályokat, hogy könnyebb legyen finanszírozni a nagy innovációs potenciállal rendelkező kulcstechnológiákat. Ez természetesen azt is magával hozza, hogy lesz sok olyan projekt, amely nem vezet eredményre, de ezt a kockázatot a német kormány szerint vállalni kell.

A német ügynökség modellje az amerikai DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége), az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlege lesz. Az amerikai ügynökség különleges státuszt élvez: közvetlenül a minisztérium felső vezetésének van alárendelve, és független az összes többi katonai K+F intézménytől. Abban is különleges, hogy nem alapkutatásokkal foglalkoznak, hanem K+F tevékenységben rövid távúnak számító 2-4 éves projektekkel foglalkoznak, hogy le tudják követni a biztonsági kihívások változásait. Vannak azonban hosszabb távú kutatásai is: olyan, a világunkat teljesen átalakító technológiák születtek a laborjaiban, mint az internet, a GPS navigáció vagy a beszédfelismerés.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A DARPA közel 250-300 fős szervezet, azaz a tervezett német intézetnél közel háromszor nagyobb létszámmal működik, a költségvetése viszont nagyságrenddel haladja meg a németekét: évi több milliárd dollárt emészt fel a tevékenysége. Abban is más lesz a német ügynökség státusza, hogy közösen felügyeli a belügyminisztérium és a védelmi minisztérium.

Kvantumszámítógéppel is foglalkoznak majd

Von der Leyennek a kutatási területekkel kapcsolatban is vannak már elképzelései. Kiemelt területként jelölte meg többek között a kvantumszámítógépekkel kapcsolatos kutatásokat. A kvantumszámítógéptől sokan azt várják ugyanis, hogy megteremti a feltörhetetlen titkosítás lehetőségét – és azzal párhuzamosan természetesen felszámolja a jelenlegi titkosítási módszereket.

Azt már Seehofer mondta el az ügynökség felállításáról tartott sajtótájékoztatón, hogy meg kívánja teremteni a jogi és politikai kereteit annak, hogy Németország kiberterének védelme érdekében akár ellentámadást is indítson a kibertérben. Erre ugyanis jelenleg nincs lehetősége.

Biztonság

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.