A Telekom és az Ericsson teszteli az 1,2 Gbit/s-is letöltési sebességet 4G+ technológián.

Alig két hete indította el élesben a Telekom Gödöllőn a 450 Mbit/s-os mobil adatátviteli szolgáltatását, de hálózatszállítójával már az újabb 4G+-os letöltési csúcssebességet, az 1,2 Gbit/s-ot teszteli, egyelőre laboratóriumi körülmények között. A technológiát a Budapesten megrendezett Regionális Digitális Csúcstalálkozón mutatta be Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

Jelenleg 150 Mbit/s az elméleti maximum

A 1,2 Gbit/s-os adatátvitelt lehetővé tévő rendszer egyidejűleg több frekvenciatartományt von össze. Továbbfejlesztett antennarendszer és magasabb rendű moduláció is kell ahhoz, hogy meg lehessen háromszorozni a már most is működő csúcssebességet, a 450 Mbps-ot. A Telekom 4G-hálózatának zömén azonban jelenleg 150 Mbit/s az elméleti letöltési maximum, 25 százalékán pedig elérhető a 200-300 Mbit/s is.

A Telekom vezérigazgatója szerint a most bemutatott technológia fontos mérföldkő a mobilpiac életében, ez már a jövő átviteltechnikai igényeire ad választ, amikor több milliárd eszköz kommunikál majd egymással a hálózaton. A kísérlet az Ericsson életében is fontos esemény: Mint azt Éry Gábor elmondta, a budapesti teszt Ericsson történetének első 1,2 Gbit/s sebsségű 4G+-os laborkísérlete, melynek élesben történő használatátára mintegy két évet kell még várni.

A rendszerhez az Ericsson a jelenleg elérhető rádióhálózati eszközeit használták. Mind a három vivő aggregációja, mind a 4×4 antennás átvitel, mind a 256QAM moduláció rendelkezésre áll.

A 4G+ már az 5G funkciókat is tudja

Az Ericsson szakemberei azt tervezik, hogy amint elérhetővé válnak az 5G funkciók, azokat is beépítik a Telekom 4G+ hálózatába, így az fokozatosan, de legkorábban 2020-2022-től akár 5G-képes is lehet.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 97,8 százalékos, de már megkezdték a kistelepülések 4G technológiával való lefedését is. Ennek nyomán egy éven belül több mint 2600 hatezer főnél kisebb lélekszámú településre is eljut a szuper szélessávú mobilinternet.

Az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint a szabványosított 5G hálózatok megjelenése 2020-ra várható, de már most is sok távközlési szolgáltató mutat érdeklődést az úgynevezett pre-standard 5G hálózatok indítása iránt. A jelentés 2022-re már 550 millió 5G-s előfizetést jósol. Az új generáció terjedésében Észak-Amerika diktálja az ütemet, ott az előrejelzések szerint 2022-re a mobilelőfizetések negyede már 5G-s lesz.

Mobilitás

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.