A Telekom és az Ericsson teszteli az 1,2 Gbit/s-is letöltési sebességet 4G+ technológián.

Alig két hete indította el élesben a Telekom Gödöllőn a 450 Mbit/s-os mobil adatátviteli szolgáltatását, de hálózatszállítójával már az újabb 4G+-os letöltési csúcssebességet, az 1,2 Gbit/s-ot teszteli, egyelőre laboratóriumi körülmények között. A technológiát a Budapesten megrendezett Regionális Digitális Csúcstalálkozón mutatta be Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója.

Jelenleg 150 Mbit/s az elméleti maximum

A 1,2 Gbit/s-os adatátvitelt lehetővé tévő rendszer egyidejűleg több frekvenciatartományt von össze. Továbbfejlesztett antennarendszer és magasabb rendű moduláció is kell ahhoz, hogy meg lehessen háromszorozni a már most is működő csúcssebességet, a 450 Mbps-ot. A Telekom 4G-hálózatának zömén azonban jelenleg 150 Mbit/s az elméleti letöltési maximum, 25 százalékán pedig elérhető a 200-300 Mbit/s is.

A Telekom vezérigazgatója szerint a most bemutatott technológia fontos mérföldkő a mobilpiac életében, ez már a jövő átviteltechnikai igényeire ad választ, amikor több milliárd eszköz kommunikál majd egymással a hálózaton. A kísérlet az Ericsson életében is fontos esemény: Mint azt Éry Gábor elmondta, a budapesti teszt Ericsson történetének első 1,2 Gbit/s sebsségű 4G+-os laborkísérlete, melynek élesben történő használatátára mintegy két évet kell még várni.

A rendszerhez az Ericsson a jelenleg elérhető rádióhálózati eszközeit használták. Mind a három vivő aggregációja, mind a 4×4 antennás átvitel, mind a 256QAM moduláció rendelkezésre áll.

A 4G+ már az 5G funkciókat is tudja

Az Ericsson szakemberei azt tervezik, hogy amint elérhetővé válnak az 5G funkciók, azokat is beépítik a Telekom 4G+ hálózatába, így az fokozatosan, de legkorábban 2020-2022-től akár 5G-képes is lehet.

A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége jelenleg 97,8 százalékos, de már megkezdték a kistelepülések 4G technológiával való lefedését is. Ennek nyomán egy éven belül több mint 2600 hatezer főnél kisebb lélekszámú településre is eljut a szuper szélessávú mobilinternet.

Az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése szerint a szabványosított 5G hálózatok megjelenése 2020-ra várható, de már most is sok távközlési szolgáltató mutat érdeklődést az úgynevezett pre-standard 5G hálózatok indítása iránt. A jelentés 2022-re már 550 millió 5G-s előfizetést jósol. Az új generáció terjedésében Észak-Amerika diktálja az ütemet, ott az előrejelzések szerint 2022-re a mobilelőfizetések negyede már 5G-s lesz.

Mobilitás

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.