Az autók és a mobiltelefonok után itt vannak a csiphiány következő áldozatai: az otthoni routerek. Akadozik a gyártás, és a szállítás sem zökkenőmentes.

Egyre többet kell várniuk az internetszolgáltatóknak a szolgáltatásaikhoz biztosított routerekre. A globális csiphiány ugyanis az autó- és a mobiltelefon-ipar után a hálózati eszközgyártókat is elérte, írja a Bloomberg. A hírügynökség által gyűjtött adatok szerint elsősorban az otthoni routerek gyártásában vannak fennakadások. Míg 2019 őszén átlagosan kevesebb mint 12 hét telt el a csipek megrendelése és a gyártók szállítása között, jelenleg az átlag 16 hét (lásd a grafikont).

Ami az otthoni routereket illeti, a Bloomberg egy neve elhallgatását kérő informátora szerint korábban átlagosan kevesebb mint 30 hét telt el a routerek megrendelése és leszállítása között. Jelenleg az átlag jelenleg 60 hét körül van, miközben a home office globális trendje miatt jelentősen megnőtt az igény ezekre az eszközökre.

A Magyarországon is jelenlevő Zyxel egyik európai vezetője, Karsten Gewecke szerint több tényező eredményeként alakult ki a jelenlegi helyzet. Miközben a gyártást lassították a korlátozások, annak hatására, hogy bizonyos szektorok szinte teljesen átálltak otthoni munkavégzésre, egyik pillanatról a másikra ugrott meg extrém módon a kereslet az otthoni routerekre. Ezt fejelte meg az egyre súlyosabbá váló csiphiány. A Broadcom például már egy évnél hosszabb időre vállalja a rendelések teljesítését. A csipgyártó ezt nem kommentálta, de annyit elárult a Bloombergnek, hogy az idei éves termelési kapacitása 90 százalékát lekötötték a megrendelői.

 
Bloomberg: átlagos chipszállítási határidők
Infogram


A probléma egyébként a hálózati berendezésgyártókat általánosan érinti, ezért az ellátási láncok zavarait a készletek felhalmozásával próbálják ellensúlyozni. Az ISP-k nem fogytak ki a routerekből, mondta Gewecke, de a következő hat hónap kritikus lesz. Egy ilyen éles helyzetben minden momentum számít. Például a Szuezi-csatornát eltorlaszoló Evergreen konténerhajón, valamint a csatornában ragadt több más hajón is szállítottak Zyxel routereket, melyek így nagy késedelemmel jutottak célba.

Magyarországon ez a helyzet

A magyar helyzettel kapcsolatban Kilbertus Viktor, a TP-Link kkv-kért felelős kereskedelmi vezetője lapunknak azt mondta, hogy az elmúlt időszakban a hazai piacon átlagosan 30-40 százalékkal nőtt a kereslet routerekre és switchekre. Ez a saját gyártással rendelkező vállalatoknak nem okozott volna gondot, ha van elegendő csip, csakhogy nincs. (Gewecke a Bloombergnek azt mondta, hogy a csipgyártók kapacitásuk többszörösére kapnak megrendeléseket, és mivel minden termékcsoportnál, például a járműiparban, az egészségügyi berendezések gyártóinál is a félvezető-gyártók kapacitásait messze meghaladó a kereslet, a kevésbé jövedelmező termékek gyártása – ide sorolhatók az otthoni routerekbe szánt csipek is –, a sor végére kerülnek.)

Kilbertus a magyar helyzettel kapcsolatban megemlítette, hogy a szállításnál is vannak nehézségek. A tengeri szállítást az lassítja, hogy általánossá vált a konténerhiány, a légi szállítás költségei pedig közel a duplájára emelkedtek az elmúlt egy évben.

Mint a szakembertől megtudtuk, a nagy ISP-k helyzetét még egy tényező bonyolítja: a szolgáltatáscsomagjaikhoz nem sztenderd, kereskedelmi forgalomban is kapható, hanem egyedi, a hálózatukhoz optimalizált routereket (ún. projektermékeket) rendelnek közvetlenül a gyártóktól. Ezek jellemzően tartalmaznak olyan csipeket, melyekből a gyártó nem rendelkezik raktárkészlettel, csak a megrendelés beérkeztekor indítja a beszerzést. Emiatt eleve csak akkor tudja megkezdeni a gyártást, amikor a termékhez szükséges csipkkészleteket a félvezető-gyártó le tudja szállítani.

Piaci hírek

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.