Az OTP Bank belépett a már több mint 150 szervezetet tömörítő Enterprise Ethereum Alliance-ba.
Hirdetés
 

Bár Nemzeti Bank honlapján a blockchainről semmit, a virtuális fizetőeszközökről pedig egy tavaly decemberben kiadott figyelmeztetést lehet olvasni azok fokozott kockázatáról, a közgondolkodásban nagyon is benne vannak a kriptovaluták, valamint a hátterüket biztosító blockchain.

Ezt jelzi, hogy a legnagyobb magyar bank is belépett az egyik legfontosabb blockchain-szövetségbe, az Enterprise Ethereum Alliance-ba (EEA). Az OTP Bank olyan cégekkel egy időben vált a szervezet tagjává, mint a Cisco, a Scotiabank, de most lépett be a Müncheni Műszaki Egyetem (Technische Universität München) is.

De miért az ethereum?

A nyílt forráskódú elosztott főkönyvi rendszer első kiadását 2015 közepén publikálták a GitHubon. A rendszerhez tartozó fizetőeszköz, az ether ma már a bitcoin egyik legnagyobb riválisa, de annak negatív felhangja nélkül. Jelenleg a második legnagyobb piaci értéket képviselő kriptopénz.

Bár árfolyama ugyanúgy ingadozik, mint a bitcoiné, alapvetően emelkedő tendenciát mutat. Különösen az EEA létrejötte után ugrott meg: míg az év elején 20 dollár körül mozgott, márciustól szinte folyamatosan emelkedett, egy hónapja már 360 dollár fölött jegyezték. Azóta ugyan csökkent, de jelenleg is a március elejei szint több mint tízszeresésért, 230-240 dollár körül adják-veszik.

A Coinmarketcap legfrissebb adatai szerint az Ethereum piaci kapitalizációja fokozatosan közelít a bitcoinéhoz, jelenleg 22 milliárd dollár körül jár (a bitcoiné 39 milliárd fölött van). Ugyanakkor – szintén a Coinmarketcap összesítése szerint – több mint kétszer nagyobb napi forgalmat bonyolít, mint a bitcoin, havi szinten pedig megegyezik a két kriptovaluta forgalma.

Az Ethereum Project sikere valószínűleg nem független attól, hogy a technológiai iránt érdeklődő nagyvállalatok, bankok az EEA létrehozásával mellette tették le a voksukat. Több érv is szólhatott az ethereum mellett. Mindenekelőtt az, hogy nem egy anonim fizetésre alkalmas rendszer létrehozása volt a cél, hanem egy olyan szisztéma felépítése, amely alkalmas külső hitelesítők nélkül teljesen megbízható megállapodások létrehozására.

Ez lehet okosszerződés, de akár egy kereskedelmi tranzakció is, ahol áru és annak ellenértéke cserél gazdát. Az ethereum iránti bizalom jele volt az is, hogy a tavaly indult, és az ethereum technológiai alapjaira építkező DAO (Decentralized Autonomous Organization) projekt rövid idő alatt rengeteg pénzt tudott összegyűjteni a fejlesztéshez.

Mindez alkalmassá tette arra is, hogy alapjául szolgáljon a gazdaság hagyományos szereplőinek a blockchain rendszerekkel történő kísérletezésre.

Február óta nőtt 150 fölé a tagság létszáma

Az EEA-t hivatalosan február 28-án hozta létre harminc-egynéhány vállalat. Az alapítók között volt például a Microsoft, az Intel és a J.P.Morgan is. Az alapítók és a később csatlakozó vállalatok és egyéb intézmények mindegyike komoly lehetőséget lát a blockchainben. A tagok között van az Accenture, a Deloitte, az Infosys, a Samsung, a Toyota Research Institute, az ING Bank, a Kanadai Nemzeti Bank, a UBS és a MasterCard is.

Mint azt Tuan Anh Trinh, a Corvinus Egyetem Fintech Centerének vezetője, és Szegő Dániel független blockchaintanácsadó közösen jegyzett cikkükben a Portfolión írták, a technológia áttörésének egyik fő motorja a sikeres együttműködés lesz. Ebben nagyon fontos szerepet kapnak a technológiai központú konzorciumok, köztük Enterprise Ethereum Alliance is.
 

Ezt tervezi az OTP

Megkerestük az OTP Bankot, hogy megtudjuk, mik a konkrét tervei a csatlakozással. A bank kommunikációs osztályától kapott válaszok szerint elsősorban azt várják a szövetségi tagságtól, hogy hozzájutnak olyan technológiákhoz melyek még csak vázlatként léteznek, így a technológiák széleskörű elterjedésekor a bank számára ez már használatra éretten lesz elérhető.

De a kapcsolat nem egyirányú, írja a bank. Számos olyan kezdeményezés van az OTP Bankon belül, amelyre a konzorciumon belül sincs megoldás. A közösségi tapasztalatot felhasználva ezeket a megoldásokat sokkal tökéletesebb lehet majd megvalósítani, mint önállóan. Az OTP Bank által kialakított fejlesztések jelentős része a szövetség számára elérhető lesz, ezáltal a többi tag és a nyílt forráskódot használó közösség is profitálhat a tagságunkból.

Mint írták, a konkrét fejlesztési tervekről, műszaki fejlesztésekről egyelőre nem beszélhetnek, de elsősorban a rendszerek biztonságát és rendelkezésre állását tervezik ezekkel javítani. Azt azonban elárulták, hogy már futnak a blockchain technológia alkalmazására pilotok a pénzintézetben.


Az EEA honlapján az OTP Bank azzal indokolta csatlakozását, az Ethereumot tartják a legkorszerűbb blockchain technológiának, és a közösséghez való csatlakozás segíti a bankot céljai megvalósításában az ott kidolgozott közös szabványokkal és a tagok egymás között megosztott legjobb gyakorlatival. Az ismertető szerint az OTP az innovatív technológiákra koncentrál, és ehhez a blockchain technológia számos lehetőséget biztosít.

A konkrét célokról egyelőre keveset tudni. Schenk Tamás, az OTP Bank digitális transzformációs programjának vezetője.egy a közelmúltban a Portfoliónak adott interjúban három fő irányról beszélt. Digitalizálni akarják a megszokott banki szolgáltatásokat (számlanyitás, befektetés, hitelfelvétel); továbbfejlesztik a bank belső folyamatait, és nyitni szeretnének a nem hagyományos banki területek felé is.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.