Több ponton ugyan reményt keltő fejlődés látszik a Deutsche Telekom hazai leányvállalatánál, de néhány komoly összegű egyszeri tétel miatt elpárolgott a nyereség.
Ha csak a vezetékes telefónia évek óta tartó fokozatos visszaszorulásával kellene megküzdenie a Magyar Telekomnak, akkor kifejezetten jó évet zárt volna a cégcsoport [a jelentés PDF formátumban]. Hogy ez mégsem így alakult, arról többek között a távközlési különadó, az adójogszabályok változása és nem utolsó sorban a macedón leányvállalat körüli gondok tehetnek.

Kevesebb maradt  A csoportszintű bevételek tavaly 597,6 milliárd forintot értek el, ami 2 százalékkal kevesebb a 2010-es összbevételnél. Ebből a vezetékes szegmens 3,6 százalékos visszaesést mutatva 240,6 milliárdot hozott. Hogy csak ennyivel esett vissza a forgalom, az elsősorban a televíziós árbevételek kétszámjegyű bővülésének köszönhető. A probléma csak annyi, hogy a tévés pénzek még így is csak a szegmensből származó bevétel jó 13 százalékát adják.

7,5 százalékkal
folyt be több pénz a nem hangalapú mobil szolgáltatásból, ám a szegmens még nem tudja kompenzálni a hanghívások bevételcsökkenését.
A mobil piacon is végigkövethető ez a fajta kettősség. A 159,4 milliárdnyi forgalom kevesebb mint egy százalékkal marad el a korábbi évben jelentett összegtől, ám a kvázi stagnálás mögött nagy mozgást lehet tapasztalni. A hang alapú kiskereskedelmi bevételek közel 5, a nagykereskedelmiek szűk 14 százalékkal csökkentek, miközben a nem hang alapú (adat) szolgáltatásokból 7,5 százalékkal több folyt be, készülékértékesítésből és aktiválás díjakból pedig 14,6 százalékkal lett jobb a forgalom 2010-hez képest. Ennek megfelelően a hagyományos hanghívásokból származó pénzek visszaesését a mobilinternet térnyerése tudja majd pótolni, amely piacon a T-Mobile épp az elmúlt hónapokban érte el az egymilliós előfizető számot

A T-Systemshez köthető rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatások bevételei szintén nagyon szépen gyarapodtak. Az éves 8,4 százalékos árbevétel-növekedés mögött elsősorban néhány sikeresen megkötött, nagyobb összegű üzlet áll. Szintén pozitív hír a befektetők számára, hogy a még 2010-ben elkezdett az energia-kiskereskedelem kezd látható forgalmat generálni. Az éves szinten 4,5 milliárdos árbevétel kétharmada az utolsó negyedévben generálódott, így idén további, jelentős erősődésre lehet számítani a szegmenstől.Kellemetlen tételek  A fentebb taglalt jó, vagy éppen nem annyira rossz üzleti számok ellenére néhány egyszeri illetve ideiglenes tétel gyakorlatilag nullára írta a cégcsoport végső eredményét. A társaság gyorsjelentése szerint három egyszeri tételt is el kellett számolnia a vállalatnak. A macedóniai vizsgálatok lezárásával összefüggésben 21,9 milliárd forintot kell fizetnie a Magyar Telekomnak, amelynek teljes összegére céltartalékot képzett 2011 végéig. Szinén Macedóniában kellett soron kívül 31,4 milliárd forint értékvesztést is elszámolni, mert az ottani leányvállalat tavaly készült 10 éves bevételi terveit az egy évvel korábbihoz képest 15-25%-kal csökkenteni kellett. Végezetül a magyarországi adóváltozások miatt a nyereségadó jelentősen, 27,5 milliárd forinttal emelkedett.

Ha ezekhez hasonló tételekkel idén nem kell számolnia a Magyar Telekomnak, és jövőre valóban kivezetik a távközlési cégeket érintő különadót, akkor a cégcsoport kilátásai rögtön szebbnek tűnnek. Ezt jelzi az is, hogy a ma délelőtti kereskedésben az elmaradt nyereség ellenére felfelé indult a Telekom árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén.

Úgy kell az új generációs mobil, mint egy falat kenyér
Megvan az első milliomos mobilnet-szolgáltató

Újabb 22 milliárdba kerül a Magyar Telekom balkáni kalandja

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.