Az amerikai hadseregnél javában folyik a munka, hogy olyan fegyvert fejlesszenek, amelyik egyszerre képes akár egy seregnyi veszélyes drónnal is elbánni.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően az elmúlt években a drónok katonai különlegességből mindennapos használati eszközökké váltak, legyen szó üzleti felhasználásról, vagy akár hobbiszerű reptetésről. A kisebb-nagyobb pilóta nélkül szerkezetek azonban ezzel párhuzamosan újfajta fenyegetésként is megjelentek, amelyekre modern védelmi rendszerekkel kell választ találni.

Mindennel lőnének rájuk

Az amerikai hadseregnél természetesen tisztában vannak a fentiekkel, és ennek megfelelően párhuzamosan több megoldás tesztelése is zajlik. A hagyományos lőfegyverek felhasználása mellett például a hálóvetés is felmerült lehetséges opcióként, de a nagyenergiájú lézernyalábokban rejlő lehetőségeket is kutatják.

Most februárban került sor egy újabb alternatíva tesztelésére, amely mikrohullámok kibocsátásával tenné működésképtelenné a fenyegető közelségbe érő drónokat. A légierő szakemberei által fejlesztett rendszer a THOR nevet kapta. Az angol Tactical High Power Operational Responder kifejezésből összeállított mozaikszó nyilvánvaló utalás az északi mitológia egyik legfontosabb istenére, a villámok és mennydörgés urára. Azonban a modern névrokon egyik ígéretes tulajdonsága, hogy abszolút csendben végzi a dolgát, ugyanakkor hatékonysága valóban felér azzal, mint amikor villám csap egy drónba.
 

Tesztelés alatt a THOR (forrás: US Air Force) 


A THOR egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy ellentétben a direkt célzásra és megsemmisítésre koncentráló egyéb megoldásokkal, ez egyszerre akár egy egész rajnyi támadó drónt képes kiiktatni azzal, hogy kibocsátott mikrohullámaival használhatatlanná teszi azok elektronikai rendszerét.

A fegyverrendszer elfér egy 6 méter hosszú hagyományos konténerben, ami miatt egyszerűen és (reptetés esetén) gyorsan lehet a bevetési területre szállítani. Összeszereléséhez pedig elegendő mindössze két ember.

A hadsereg magas rangú vezetői előtt februárban már egy bemutatót is tartottak, de ez nem azt jelenti, hogy a védelmi megoldás rövidesen munkába is áll. Ehhez még további fejlesztésekre, finomításra és tesztekre lesz szükség.

Kisebb is kell, más is kell

A jelenlegi tervek szerint a THOR folyamatos fejlesztése mellett a hadsereg egy kisebb mikrohullámos megoldást is szeretne kapni. Az egészen kis katonai egységek által is szállítható verziót nagyjából három éven belül tervezik elkészíteni. A például katonai létesítmények védelmét biztosító fix telepítésű megoldások között pedig egy 300 kilowattos lézernyalábbal "dolgozó" rendszer fejlesztése zajlik, ám ezzel a projekttel valószínűleg csak 2026-ra végeznek.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.