Már a hazafelé tartó repülőjére szállt volna fel a biztonsági szakember, amikor kattant az FBI bilincse a csuklóján.

Aki kicsit is követte az IT-biztonsági híreket, értesülhetett róla, micsoda pánikot váltott ki egy zsarolóprogram tavasszal. A köztudatba májusban berobbant WannaCry digitális kártevőt végül egy banális húzással tudta megfékezni egy szakértő. Ám ahelyett, hogy a dicsőségkönyvekbe került volna tettéért, nemrég az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda ügynökei tartóztatták le.

Egyszerű trükkel leállított digitális kártevő

Május 12-én indult egy minden eddiginél brutálisabb ransomware-támadás. A zsarolóprogram forrása állítólag az NSA-tól került ki, még akkor, amikor máig ismeretlen hackerek tokkal-vonóval elvitték az NSA kiberarzenálját. A helyzet annyira súlyos volt, hogy még a magyar kormány is riasztást adott ki, sőt egy blogbejegyzésben is részletezte a problémát.

A WannaCry sikeréhez persze az is kellett, hogy a hackerek találjanak egy olyan rést a Windowsban, ami segített a rendszerekbe való behatolásban. Fertőzést követően megkereste és titkosította a számára érdekes állományokat, utána pedig megjelenítette a követeléseit. Annyira sikeres volt, hogy pár napon belül az "árfolyama" is emelkedett: eredetileg 300 dollárnak megfelelő bitcoint követelt a titkosítás feloldásáért, de aztán a dupláját kérte.
 


Végül egy nagyon egyszerű lépéssel sikerült elejét venni további terjedésének. Marcus Hutchins (MalwareTech) a kódelemzés során rájött, hogy egy úgynevezett kill-switch van beépítve a malware-be. A kapcsoló akkor aktiválódott, amikor egy bizonyos, addig be nem jegyzett domain megjelent a világhálón – ezt felismerve az IT-biztonsági kutató regisztrálta a fertőzést leállító domainnevet.

Ám ahelyett, hogy a világ egyöntetűen őt ünnepelné, meglepően dicstelen fordulatot vett Hutchins sorsa a minap.

Rablóból lesz a legjobb pandúr. Csak közben rabló marad...

Las Vegasból, a négynapos Defcon hackerkonferenciáról tartott (volna) hazafelé Nagy-Britanniába a férfi, amikor a szövetségi ügynökök a McCarran Nemzetközi Repülőtéren megállították és letartóztatták (nyitóképünk illusztráció). Az éppen beszállásra várakozó Hutchins azért került őrizetbe, mert a vád szerint saját számítógépes vírust készített.

Pontosabban a Kronos létrehozásával és terjesztésével vádolják a férfit. A banki trójai még 2014-ben jelent meg abból a célból, hogy pénzt szerezzen az online bankolóktól. Felhasználónevek és jelszavak banki oldalakon való ellopása volt a digitális kártevő fő feladata, árulta el az amerikai Igazságügyi Minisztérium. Állításuk szerint a trójait nem csak az Egyesült Államokban, hanem Kanadában, Németországban, Lengyelországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is bevetették az internetezők ellen.

Hutchins vádirata szerint az IT-biztonsági szakértő és egy meg nem nevezett társa a darkneten értékesítette a Kronost (valamikor 2014 júliusa és 2015 júliusa között), nyilván nem mimózalelkű tizenéves érdeklődök számára adva el a malware-t. Ennek következményeként számítógépes csalással és visszaéléssel vádolják a britet, illetve az elektronikus kommunikáció lehallgatására alkalmas eszközök terjesztésének és az engedély nélküli számítógépes hozzáférésének tételét szintén a nyakába akarják varrni.

Már két éve zajlik egyébként a nyomozás a Kronos alkotójával szemben. Hutchins ellen július 12-én adták ki a körözést, azaz kilenc nappal azelőtt, hogy megérkezett volna az amerikai Defcon rendezvényre. Mindenképpen érdekes, hogy az intézkedést követően miként juthatott át a határellenőrzésen és tölthetett el hosszú napokat az Államokban anélkül, hogy a hatóságok léptek volna. Az is kérdés – bár választ valószínűleg sosem kapunk majd -, hogy miért csak a legutolsó pillanatban vették őrizetbe a férfit.

Biztonság

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.