A szoftveraudit-tanácsadó cég terjeszkedéshez a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap biztosít közel félmilliárd forintnyi forrást.
Hirdetés
 

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap 465 millió forinttal szállt be a magyar tulajdonú IPR-Insights CEE Kft.-be – jelentette be közös sajtótájékoztatóján az állami tőkealap és a vállalat. A speciális feltételek mellett létrejött tőkebefektetésből finanszírozzák az IPR-Insights romániai piacra lépését. Három éven belül ez a második nagy befektetési kör, amit a vállalat kapott. 2015-ben a lengyel piacra lépéshez a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. biztosított 430 millió forint forrást. Az újabb terjeszkedést a társaság részben arra alapozza, hogy előrejelzések szerint szerint a globális szoftvergazdálkodási piac a következő években átlagosan évi 14-15 százalékkal bővül.

A mostani 465 millió forintot négy ütemben kapja meg a vállalat: az első részlethez még ebben a hónapban, az utolsóhoz pedig – a feltételek teljesülése esetén – 2020 harmadik negyedévében jutnak hozzá.

Varsó után Bukarestben is lesz saját iroda

Az IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója, Zsoldos Sándor (a fenti képen) elmondta: az új piacon a lengyelországi tapasztalatok alapján helyi szakemberekkel dolgoznak. A szakértői hátteret azonban – akárcsak a varsói irodának – Magyarországról biztosítják. Nem csak a szakértői csapat lesz anyanyelvű, az IPR-Insights SAM-szoftvereit (SAM – Software Asset Management) is honosítani fogják a gyorsabb piacszerzés érdekében, mert úgy látják, a régióban fontos az ügyfeleknek. Emellett dolgoznak a felhőalapú termékek bevezetésén is.

Első körben háromfős lesz a bukaresti cég, az ügyvezető egyben kereskedelmi feladatokat is ellát, munkáját egy licenctanácsadó és egy technológiai tanácsadó segíti. A cég és a befektetők is azzal számolnak, hogy a bukaresti cég három év alatt éri el a nullszaldót, 2024-re pedig elérheti a magyar leányvállalat jelenlegi bevételi szintjét.

A befektetés kapcsán a cégstruktúra is változik – mondta a vezérigazgató. A cégcsoportot az IPR-Insights International Zrt. fogja össze, melyben a Bonitas a 2015-ös befektetésekor szerzett 45 százalék részesedést. Alatta négy önálló kft. működik. Az IPR-Insights Hungary Kft. szolgálja ki a magyar piacot, az IPR-Insights Poland felel a lengyel piacért, a szoftverek szellemi jogait pedig a SAM-Insights Kft. kezeli. Ehhez jön most negyedik cégként az IPR-Insights CEE Kft., amelynek 40,79 százalékát szerezte meg a Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap a befektetésével. Ez a kft. a tulajdonosa az új romániai leányvállalatnak.

Az IPR-Insights cégstruktúrája


 

Végre beindult a lengyel piacon a növekedés

Az IPR-Insights a magyar szofveraudit-tanácsadási piac 90 százalékát tudhatja magáénak – állítja a cég. Zsoldos Sándor elmondta, bár végleges adatok még nincsenek, a magyarországi cég 2018-ban előreláthatólag 470 millió forint bevételt realizál – ez 22 százalékos növekedés az előző évhez képest –, míg a lengyel leányvállalat várható árbevétele 2 millió zloty (mintegy 140 millió forint, közel duplája a 2017-es eredménynek) lesz.

A lengyel cég mindazonáltal még minimális veszteséggel zárja a tavalyi évet, idén azonban már a nullás eredmény a cél. (Lengyelországban olyan fontos piaci szereplőket tudhatnak az ügyfelek között, mint például az Energa Csoportot, a harmadik legnagyobb lengyel villamosenergia szolgáltató, vagy a legnagyobb lengyel pénzintézet, a PKO Bank Polski.) A teljes cégcsoport idénre 700 millió fölötti árbevételt tervez.

A távlati tervekkel, illetve a befektetés megtérülésével kapcsolatban Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója azt mondta, hogy az 5-7 évre tervezett befektetéstől nagyságrendileg 15-20 százalékos megtérülést várnak el. Mint mondta, utána a megállapodás szerint exit során akár külső tulajdonosnak is értékesíthető a tulajdonrészük.

A befektetés kapcsán felmerült a cég jelenlegi értéke is. A Bonitas befektetési igazgatója, Kiss Gábor szerint ezt elég nehéz meghatározni, számukra például a 2015-ös befektetésnél inkább a cégben rejlő növekedési potenciál volt érdekes. Csuhaj ennél konkrétabban fogalmazott, szerinte 2024-ig legalább a 10 millió eurós értéket kell elérnie az IPR-Insightsnak csoportszinten.

Piaci hírek

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.