A pénz a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelőtől jön, de távlatilag nemzetközi szakmai befektető megjelenése is elképzelhető.

Újabb magyar cég tör regionális szerepre. Ma jelentették be, hogy a Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 430 millió forinttal száll be a magyar tulajdonú IPR-Insightsba, hogy segítse a szoftvergazdálkodási szakértő cég külpiaci terjeszkedését. (A cég szakértői rendszeresen publikálnak a Bitport oldalán szoftverlicencekkel kapcsolatos problémákról, szoftverauditró, szoftvervagyon-gazdálkodásról cikkeket.) A terveknek megfelelően átalakul a cégszerkezet is. A magyar piacot az IPR-Insights Hungary Kft. szolgálja ki, a nemzetközi piacot pedig a Kft. is száz százalékban tulajdonló IPR-Insights Zrt., melyet Zsoldos Sándor, irányít. A Zrt. igazgatóságában helyet kapott Kiss Gábor, a Bonitas befektetési igazgatója is.

A hiánypótló szolgáltatásoknak máshol is van keletje

Az előzetes piackutatásokból az derült ki, hogy külföldön is a kereslet növekedése várható az IPR-Insights által kínált termék- és szolgáltatástípusok iránt. A cég azonban nem csak a meglévő portfólióját vinné külföldre. A befektetőt ugyanis az új piacokra való belépés mellett új, a nemzetközi piacokon is hiánypótló termékek létrehozásához kereste. Ezeket majd Magyarországon is értékesítik majd, de a nagy növekedést az exporttól várják.

Az első lépés Lengyelország lesz. Zsoldos Sándor, az IPR-Insights International Zrt. vezérigazgatója ezt azzal indokolta, hogy Lengyelország a régió legnagyobb piaca. Már a tőkebevonás előkészítése során is sok lengyel céggel felvették a kapcsolatot, így hamar kiderült, hogy a cég hazai ügyfeleihez hasonlóan számukra is egyre nagyobb kihívást jelentenek a szoftvergyártók licencauditjai, ahogy a megfelelő szoftvervagyon-gazdálkodás és a vállalatvezetés részéről fellépő költségcsökkentési igény kielégítése is.

Második körben Csehország és Törökország következhet – mondta Zsoldos. Ezeken a piacokon ugyanis még nincs megfelelő megoldás a hatékony szoftvergazdálkodás problémájára. Ha a három országban sikeres lesz a stratégiájuk, további régiós országokat is célba vesznek, de a vezérigazgató nem zárta ki régión kívüli terjeszkedés lehetőségét sem.

Segítenek a meglévő multis kapcsolatok

A külpiacra lépést segíti, hogy az IPR-Insights Magyarországon is számos nemzetközi nagyvállalat itteni leányvállalatával dolgozott.dolgozik együtt. Ezeket a kapcsolatokat is szeretnék kamatoztatni. Ez azonban csak a kezdeti lépésekben segíthet, hiszen a fő cél, hogy az adott országokban helyi szolgáltatóként jelenjenek meg.

Mint az Zsoldos Sándor elmondta, olyan kockázati tőkéstársat kerestek, aki nemcsak pénzt ad, hanem egyéb kompetenciákkal és nemzetközi kapcsolatokkal is segíti a növekedés. Ezt találták meg a Bonitásban.

Az IPR-Insightsben Kiss Gábor, a Bonitas igazgatója, szerint is komoly növekedési potenciál van. A cég termékfejlesztési elképzelései mögött ugyanis közvetlenül azonosítható, nemzetközileg értelmezhető ügyféligények állnak. Így Kiss szerint a cég pár év alatt Közép- és Kelet-Európa meghatározó szoftvervagyon-gazdálkodási (SAM) szolgáltatójává válhat.

Kiss szerint egyébként távlatilag az IPR-Insgihts akár nyugat-európai vagy Európában terjeszkedő amerikai szakmai befektetők látókörébe is kerülhet.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.