A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.

Legfeljebb távoli kalaplengetős viszonyban van az 5G valósága és a szolgáltatók reklámjaiban sugallt kép az USA-ban, derül ki a Reuters összefoglalójából. Emiatt már a fogyasztóvédelmi szervezetek is háborognak. A hírügynökség összevetette az OpenSignal által mért adatokat azzal, amit az operátorok szeretnének magukról sugallni. De miből adódik az eltérés? Túl bonyolult a technológia?

Rózsaszínűre festett térképek

Az 5G-s hálózatoknak elméletileg jóval nagyobb sávszélessége és alacsonyabb a késleltetése, mint a 4G-nek. Az 5G elméleti határa valahol 10-15 milliszekundum körül van szemben a 4G biztosította 25-30 milliszekundummal. Másik nagyon fontos tulajdonsága a megbízhatóság: öt-kilences (99,999 százalékos) valószínűséggel jutnak célba az adatcsomagok egy 5G-s hálózatban. Mindez előfeltétele volt annak, hogy az 5G alternatívája lehessen a vezetékes technológiáknak például a gyártóiparban vagy az önvezető autók esetében.

Csakhogy ez a technológia durva leegyszerűsítése. Az sem mindegy ugyanis, hogy milyen sávszélességen használjuk az 5G-t. Egy alacsony sávszélességen működő hálózatnál (700-900 MHz) az 5G lassabb, ellenben nagyobb a hatótávolsága, magasabb sávszélességekben (pl. 3,6 GHz) sokkal gyorsabb, ellenben rövidebb a hatótávolsága. Mindez alapvetően befolyásolja az 5G összképét a felhasználói élmény szempontjából.

Az USA-ban egyelőre a 4G-hez képest alig mutat sebességnyereséget az 5G (lásd a Reuters grafikonját, amely az OpenSignal adatai alapján készült). Míg 4G-ben az amerikai operátorok nagyjából hozzák a világátlagot, addig 5G-ben alig kúsznak az 50 Mbit/s-os letöltési sebesség fölé. Ezzel szemben a világ éllovasa, Dél-Korea 350 Mbit/s fölött hasít.

Abból a szempontból valamivel jobb az összkép, hogy a felhasználók aktív mobilhasználatuk mekkora arányát töltik 5G-s hálózaton. Az OpenSignal méréseiben legjobban szereplő amerikai T-Mobile ügyfelei például átlagosan az aktív használat 34,7 százalékában jutnak 5G-hez, amivel a szolgáltató a világ élvonalát képviseli. Ezzel szemben a Verizon-előfizetőknek meg kell elégedniük 9,7 százalékkal.
 

A leggyorsabb 5G-s hálózattal rendelkező országok

(Forrás: Reuters)


A T-Mobile egyébként egy olyan térképen hirdeti magát mint Amerika legnagyobb, leggyorsabb és legmegbízhatóbb 5G hálózatát kínáló szolgáltatója, amelyen szinte az egész országot befedi – legalábbis a magenta színnel. Azt persze már nem árnyalják, hogy az ügyfél hol milyen 5G-hez jut. Ahhoz pedig, hogy az előfizetőben legalább felmerüljön a gyanú, hogy a legtöbb helyen jó esetben a legalacsonyabb teljesítményű 5G-t kapja, és hogy csúcsteljesítményű hálózatok egyelőre csak a nagyobb városokban érhetők el, el kell jutnia az apróbetűs részekig.

Az AT&T is hasonló képet sugall magáról, miközben az apróbetűs részekből kiderül, eleve csak 20 szövetségi állam bizonyos területein érhető el az 5G-s hálózata. Mindezzel együtt például a T-Mobile hálózatfejlesztésért felelős alelnöke szerint igenis jól állnak az 5G-vel. Jelenleg nem olyan a hálózat, amilyennek Grant Castle alelnök szeretné, de még dolgoznak rajta. Az AT&T hálózati szolgáltatásokért felelős műszaki vezetője is hasonlóképpen nyilatkozott a hírügynökségnek: az 5G még az életciklusa elején jár, és folyamatos javul.

Dél-Korea más dimenzió

Ami az 5G-s letöltési sebességet illeti, a Reuters fenti grafikonja jól mutatja, hogy 5G-ben két részre szakadt a világ. Van Dél-Korea, és vannak a többiek. A kelet-ázsiai ország abszolút éllovas 350 Mbit/s fölötti letöltési átlagsebességével. Megjegyzendő, hogy a koreai szolgáltatók között is nagy a szórás: az SK Telekom 417,6 Mbit/s-os átlagot hozott, míg a KT (vagy Korea Telecom) "csak" 335,7 Mbit/s-ot. Jelentősen lemaradt a Koreát követő trió: Szaud-Arábia, Tajvan és Ausztrália. A három ország átlaga a 250-300 Mbit/s-os tartományban van. Ugyanakkor az abszolút listavezető egy tajvani szolgáltató, a Far EasTone, amely 447,8 Mbit/s-os átlagos letöltési sebességet biztosított ügyfeleinek. Utóbbi szépséghibája, hogy a hálózat elérhetősége csak 21,9 százalék (ebben egyébként az amerikai T-Mobile a listavezető).

Az európai országok közül Spanyolországban, Svájcban és az Egyesült Királyságban látszik a legnagyobb az előrelépés sebességben a 4G-hez képest.

Mobilitás

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.