Egyelőre nincs rá javítás, de az aktív használat miatt a Microsoft inkább bejelentette, és veszélycsökkentő javaslatokat adott.
Hirdetés
 

Olyan kritikus besorolású nulladik napi sérülékenységekről számolt be a Microsoft, amelyekhez még nem készült javítócsomag. Azért tette mégis közzé a két hiba jellegét (a részletes leírását nem, csupán a védekezés módját), mert a sérülékenységet hekkerek is használták már célzott támadásokhoz.

A biztonsági rés a Windows összes támogatott verzióját érinti, de sajnos a még mindig sok gépen futó Windows 7-ben is megvan.

A betűkészletek kezelése is lehet kockázatos

Mindkét biztonsági rés a Windows fontkezelésével függ össze. Az Adobe Type Manager könyvtárat érintik, és távoli kódvégrehajtási lehetőséget biztosítanak a támadónak. Az előzetes leírásból – érthető módon – nem sok minden derül ki a hibák működéséről. A Microsoft annyit elárult, hogy a probléma abból adódik, hogy a Windows Adobe Type Manager könyvtára nem megfelelően kezeli az Adobe Type 1 PostScript formátumot.

A hibajavító folton már dolgoznak, de annak kiadásáról nem írt közelebbit a Microsoft tájékoztatója. A szöveg utal ugyanakkor a hibajavító keddre, melyből a következő április 14-én lesz. Remélhetőleg addig elkészül a hibajavítás, aminek letöltéséhez a Windows 7, a Windows Server 2008 és a Windows Server 2008 R2 esetében ESU (Extended Security Updates) licenc kell majd.

A két biztonsági rést kihasználva a támadók Windows 10 környezetben csak korlátozott jogosultságokkal futtathatnak kódot AppContainer sandboxban. Arra azonban lesz lehetőségük, hogy programokat telepítsenek, adatokat töröljenek vagy módosítsanak, vagy például létrehozzanak teljes körű felhasználói jogokat biztosító fiókot.

A két biztonsági probléma kiaknázásához első lépésben kell felhasználói közreműködés is: a támadónak rá kell vennie a felhasználót, hogy nyisson meg egy rosszindulatú kódot indító preparált dokumentumot. Valójában már az is elég, ha az Outlook előnézeti ablakában megnyitja.

De mit lehet tenni addig?

A két biztonsági rés kiaknázása ellen nincs tökéletes orvosság, csak a támadások kockázatát lehet csökkenteni. Ennek egyik legalapabb módja, hogy ki kell kapcsolni a Window Explorerben az OpenType betűtípusok automatikus megjelenítését is lehetővé tevő dokumentumelőnézeti opciót: Windows Intéző/Nézet/Beállítások kiválasztása, majd a Mappabeállítások panelen a Nézet fül kiválasztása, ahol a speciális beállítások között ki kell kapcsolni a Mindig ikonok jelenjenek meg (miniatűrök soha) opciót.

További védelmet jelent, ha a felhasználó kikapcsolja a WebClient szolgáltatásokat, mert így kiiktatja a legvalószínűbb távoli támadásvektort. Ehhez a Services.msc parancsot kell futtatni (pl. [Win R] gombkombináció). A megjelenő panelen meg kell keresni a WebClient bejegyzést, amire jobb egérgombbal kattintva jeleníthetők meg a beállítási lehetőségei. A panel Általános fülén az Indítás típusa sort kell megkeresni, és átállítani Letiltva-ra.

Mint a Microsoft írja, ezek az intézkedések nem iktatják ki teljes mértékben a támadás esélyét, de például a támadó csak úgy kap lehetőséget távoli kódfuttatásra, hogy ahhoz szüksége lesz a megcélzott felhasználó közreműködésére is.

A védekezési lehetőségek további részleteiről itt tájékozódhat.

Biztonság

Otthoni kiküldetésben

Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?
 
Az innovatív lehetőségek tárháza, a szemmel is látható költségmegtakarítás lehetősége, a munkavállalók egyre fokozódó igénye ellenére egy globális járvány kellett ahhoz, hogy villámgyorsan elterjedjen a távmunka. Milyen feltételei vannak, és lehet-e legalább olyan hatékonyan dolgozni otthonról, mint az irodából?

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.