Magyarország első kereskedelmi, kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdja, a CarpathiaSat 2024-ben állna geostacionárius pályára.
Hirdetés
 

A 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján tette közzé rendkívüli tájékoztatását, amelynek értelmében a vállalat igazgatósága döntést hozott egy űrtávközlési leányvállalat megalapításáról. A CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt.-t 5 millió forintos jegyzett tőkével és 365 millió forintos tőketartalékkal hozták létre. A társaságban a 4iG 51 százalékos tulajdoni hányaddal és irányítóbefolyással rendelkezik, emellett az Antenna Hungária Zrt. 44 százalékos, a New Space Industries Zrt. pedig 5 százalékos részesedéssel jelenik meg.

A CarpathiaSat létrehozásával az alapítók bejelentett célkitűzése, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsák és hosszú távon üzemeltessék Magyarország első kereskedelmi, illetve kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas műholdját. A CarpathiaSat 2024-től húsz éven keresztül rendelkezik majd a geostacionárius pályaszakasz üzemeltetési jogával.

A világűrt is elérte a növekedési stratégia

A közlemény szerint a 4iG stratégiai célja, hogy Magyarország mellett a közép-kelet- európai régió vezető informatikai és infokommunikációs vállalatává váljon, meghatározó pozíciókat építve a távközlési szektorban is. Az első magyar műsorszórásra, internet- és telefonos szolgáltatásra, adatátvitelre és egyéb kutatási feladatokra is alkalmas műhold pályára bocsátása és hosszú távú üzemeltetése állítólag jól illeszkedik a vállalat növekedési stratégiájába.

A BÉT oldalán megjelent tájékoztató Jászai Gellértet, a 4iG elnök-vezérigazgatóját is idézi, aki szerint az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztésével és üzemeltetésével a cég olyan technológiai területeken is szaktudásra és képességekre tehet szert, mint amilyen a távközlés vagy az űripar. A 4ig együttműködéseket alakítana ki a jelentős iparági tapasztalatokkal rendelkező hazai és nemzetközi vállalatokkal, de a programban a hazai egyetemek és kutatók közreműködésére is számít.

Ahogy arról mi is rendszeresen beszámolunk, ma már lényegében bárki feljuttathat műholdakat a világűrbe, bár ezek méretük és rendeltetésük szerint is nagyban eltérnek egymástól. A csillagászati, távközlési, katonai, meteorológiai vagy másféle műholdak mellett egyetemi, sőt középiskolai projektek is futnak világszerte miniatűr szatellitek Föld körüli pályára állítására. A legismertebb magyar projekt minden bizonnyal a MASAT pikoműhold volt, egy lényegében 10 cm élhosszúságú kocka, de léteznek már ennél jóval kisebb, akár pénzérme méretű, egyetlen áramköri lapkára épített űreszközök is.

Közösség & HR

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.