A japán vállalat pénteki kommunikációja alapján egy gyors lefolyású támadásnak tűnt az ügy. Később viszont kiderült, hogy egy nyár óta tartó akcióra sikerült csak most ráeszmélni.

A Panasonic múlt pénteken adott ki egy rövidke sajtóközleményt arról, miszerint illetéktelen behatolás történt a rendszerükben november 11-én. A japán gyártónál lefolytatott belső vizsgálat pedig arra jutott, hogy a támadás következtében hozzáfértek valamennyi adathoz az egyik fájlszerveren tárolt információk közül.

A cég az eset felfedezését követően értesítette az illetékes hatóságokat, illetve megtette a szükséges lépéseket a hekkerek hozzáférésének felszámolására. Ezen túl a Panasonic bevont egy külső biztonsági szakértői csapatot is, hogy az adatszivárgás körülményeit tisztázzák, és pontosan felmérjék az esetlegesen érintett érzékeny személyes információk körét.

Hosszú hónapokig garázdálkodtak

A vállalat szűkszavú tájékoztatását némileg árnyalták a japán lapokban megjelent, tűzhöz közeli forrásokon alapuló tudósítások. Ezekből kiderült, hogy a támadóknak sikerült például ügyféladatokhoz és munkavállalókra vonatkozó személyes információkhoz is jutni, de az elhappolt csomag részét képezték technikai dokumentációk is. 

Talán a legérdekesebb, Panasonic által nem reklámozott részlet, hogy a hekkerek már június 22-én bejutottak a vállalati informatikai rendszerbe, és ott lapértesülések szerint november elejéig észrevétlenül tevékenykedhettek. Egészen addig, míg az abnormális hálózati aktivitásra fel nem figyeltek nemrégiben a cégnél. Mindezt a média megkeresésére a társaság szóvivője maga is megerősítette.

Folyamatos tűz alatt

A Panasonic meglehetősen nehéz időszakot él át mostanában, hiszen alig egy évvel ezelőtt az indiai leányvállalatuknál történt egy súlyos zsarolóvírusos támadás. Annál az esetnél 4 gigabájtnyi adatot szivárogtattak ki a hekkerek, amelyek között például pénzügyi információk és e-mailek is voltak.

És bár a nagyvállalatokra világszerte komoly nyomás nehezedik az internetes akciók elszaporodása miatt, a japán cégek különösen sokszor kerülnek célkeresztbe. Az NEC és a Mitsubishi Electric egyránt hekkertámadás áldozata lett tavaly, míg az Olympus több régióban is kénytelen volt felfüggeszteni működését azt követően, hogy a BlackMatter elnevezésű ransomware-rel kompromittálták a cég rendszerét.

A szigetországi cégeket ért sorozatos támadások mögött sokan a kínai állam tervszerű kampányát sejtik. Bár a mostani esetben erre egyelőre nincs bizonyíték, az a tény, hogy a Panasonic rendszerében hónapokig tudtak észrevétlenül garázdálkodni az elkövetők, arra utal, hogy magasan képzett, komoly erőforrásokkal rendelkező csoport állhat az ügy hátterében.

Biztonság

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.