Az FCC lehúzta a Starlink fejlesztésére szánt támogatást, mert a szolgáltatás nem teljesítette a minimálisan elvárt technikai paramétereket.

Lehúzta a támogatandó szolgáltatók listájáról az FCC (Federal Communications Commission) Elon Musk műholdas internetszolgáltató cégét. A SpaceX álatl üzemeltett a Starlinknek 2020-ban ítéltek meg 885,5 millió dolláros támogatást arra, hogy 35 államban közel 650 ezer otthon és vállalkozás számára biztosítson szélessávú internetet. A pénz folyósításához azonban bizonyítania kellett volna, hogy a Starlink hálózat hozza a minimálisan elvárt sebességet: alacsony késleltetés mellett 100 Mbps-t letöltésnél és 20 Mbps-t feltöltésnél. (Hasonlóképpen járt egyébként az LTD Broadband is, amely 1,3 milliárd dollárt bukott így.)

Nem csak a lassúsággal volt baj

Mint az ArsTechnika írja, a Starlinkkel más baja is volt az FCC-nek. A hatóság elnöke, Jessica Rosenworcel közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a műszaki hiányosságok mellett azt is problémásnak gondolják, hogy a Starlink technológia igénybevételéhez a csatlakozóknak eleve kell vásárolniuk egy 600 dolláros berendezést.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a támogatásról 2020 őszén, az előző elnök, Ajit Pai regnálása alatt döntöttek (Pait Donal Trump nevezte ki). A 9,2 milliárd dolláros keret szétosztásának előkészítése és módja rengeteg kritikát váltott ki. Egy fogyasztóvédelmi szervezet szerint például a SpaceX támogatása voltaképpen a gazdagok támogatását jelenti,  merthogy a vállalat jó infrastruktúrával rendelkező városi területekre, nagyobb repülőterek környékére vitte volna állami pénzen a műholdas netjét.

Eközben a támogatás célja az lenne, hogy az ellátatlan és nehezen elérhető területeken is legyen értelmezhető  is eljuttassák a szolgáltatást.

Mint a CNBC felhívja a figyelemet, a SpaceX-nek, amelynek a 2020-ban a második legnagyobb összegű támogatást ítélték oda, a későbbi hasonló támogatáskorét még versenybe szállhat.

A Starlink egyébként helyzeti előnyben van a vezetékes szolgáltatókkal szemben, mivel saját, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdjaival szinte bárhova el tudja vinni a netet. Az eléréshez csak néhány földi állomás, valamint a 600 dolláros, az előfizetők által megvásárolandó terminál kell.

Mobilitás

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.