Egyelőre a robotok segítik és nem felváltják az Amazon raktáraiban dolgozó embereket, ám egy tanulmány szerint egy-két évtizeden belül minden második jelenlegi amerikai állást képesek lesznek automata gépekkel ellátni.

Egyelőre a robotok segítik és nem felváltják az Amazon raktáraiban dolgozó embereket, ám egy tanulmány szerint egy-két évtizeden belül minden második jelenlegi amerikai állást képesek lesznek automata gépekkel ellátni.

Nulláról tizenötezerre, kilencvenről tizenötre

Az e-kereskedelmi óriás két és fél évvel ezelőtt vásárolta fel 775 millió dollárért a Kiva Systemst, amely ipari robotok tervezésével foglalkozott. Az azóta eltelt időben egyre több raktárban vetik be az apró doboznak látszó, de több száz kilós polcrendszert is könnyedén hurcoló, intelligens szenzorokkal, útkeresési rendszerrel ellátott gépeket. Jelenleg az USA-ban található 50 logisztikai központ ötödében teljesítenek szolgálatot robotok, összesen 15 ezren.

Maguk a robotok vezeték nélküli hálózaton keresztül kommunikálnak a rendeléseket kezelő központi szerverekkel, és a padlón elhelyezett vonalkódok alapján tájékozódnak, hogy az árut eljuttassák a csomagolást és kiszállítást intéző emberi munkaerőhöz. Így a raktárosnak már nem kell bejárnia a sokszor 100 ezer négyzetmétert is meghaladó méretű komplexumokat. Az Amazon tájékoztatása szerint az egy rendelés teljes lebonyolításához szükséges átlagos időt a korábbi 90 percről 15-re sikerült lecsökkenteni a robotizálással.

Eljött a géprombolók ideje?

A cégnél azt is igyekeznek hangsúylozni, hogy ezzel nem az emberi munkások állását szűntetik meg, csak megragadják a lehetőséget a folyamatok gyorsítására. Az biztos, hogy a robotok bevetése eltelt időszak alatt valóban nem csökkent összességében az Amazon-raktárakban dolgozók száma. Bár ez inkább a cég bevételeinek egészséges növekedésének köszönhető, amihez ugyanakkor a közelmúltban már a robotok is hozzátették a maguk részét. Innen nézve tehát a kapcsolat inkább tűnik szimbiózisnak, mint ellenséges kiszorításnak.

Egy az amerikai foglalkoztatás jövőjéről készített tudományos publikáció [PDF] szerint azonban a robotok munkahelyi inváziója az informatika, a szenzorok és egyéb adatfeldolgozási módszerek fejlődésének köszönhetően megállíthatatlanul eljön, valószínűleg már egy vagy maximum két évtizeden belül. Az alábbi grafikonon a különböző szektorok állásainak lehetséges automatizálásának esélyét ábrázolták.

Ahogy az borítékolható volt, a közlekedés, logisztika, gyártás a robotikára "vevő" területek között van, de érdekes például a kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységek nagy arányú képviselete is a jobb oldali szektorban. A robothadsereg inváziójától legkevésbé az egészségügyi, művészeti, oktatási és menedzsment jellegű munkakörben dolgozóknak kell tartaniuk.

Itt vannak köztünk

Arra viszont már nemhogy évtizedeket, de éveket sem kell várnunk, hogy példákat találjunk a robotok bevetésére a legkülönbözőbb iparágakban. Az ipari robotok piaca a 2008 végén beütő világgazdasági válság okozta sokkot követően évről évre emelkedik. És itt nem csak a hatalmas tömegben gyártó, árut mozgató területekre kell gondolnunk, hanem olyan kísérleti kezdeményezésekre, mint például a hotelekbe szánt automata szobaszerviz, vagy a kávégépet áruló robot.

Közösség & HR

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.