A Google önálló fotókezelő appja a képek rendezésén és kereshetőségén is sokat javított.

Igaznak bizonyult mindaz, amit a korábbi pletykák híreszteltek: a napokban is zajló I/O fejlesztői konferencián bemutatkozott a Google önálló fotókezelő és tároló alkalmazása, a Photos. A magyar keresztségben Fotók névre hallgató applikáció iOS, Android, és webes verzióban érhető el és alaposan feladja a leckét a felhőtárhely alapú konkurenciának.

Korlátlan némi korláttal

A Google Fotók korlátlan tárhely része azért nem teljesen szokatlan a piacon, de a nagy szereplők (Apple, Microsoft) még nem jutottak el oda, hogy ilyen lehetőséget kínáljanak, azok meg főleg nem, akik az egész üzleti modelljüket a felhőtárhely értékesítésére alapozzák (lásd Dropbox, Box). A Google tehát az alkalmazással korlátlan mennyiségű videó és fotó tárolását teszi lehetővé azzal a korláttal, hogy az előbbiek maximum 1080p felbontásúak, utóbbiak pedig 16 megapixelesek lehetnek.

Amennyiben valaki teljes felbontásban szeretné tárolni a felvételeit, az a Google Drive tárhelyén megteheti, viszont akkor arra már érvényes lesz az ott éppen aktuális korlát, amit az alkalmazás egyébként egyértelműen közöl is. A Google Fotók teljesen független a Google+ fotós részétől, viszont természetesen a bejáratott fiók használatával képes megjeleníteni azokat a képeket is, amelyeket a Drive-ban tárolunk. Ily módon van tehát átjárás a két rendszer között, de az újonnan készült fotók már a Photosba kerülnek.

Az intelligens kereső

Az alkalmazás felülete a lehető legegyszerűbb: fel és le lapozható megjelenés bélyegképekkel, amelyek egy zoom mozdulat után egyre nagyobb időléptéknek (napok, hetek, hónapok, évek) mutatják meg a fotókat. Az eddigi megoldásokhoz képest érdekes újítás a keresésben tapasztalható, hiszen amikor meg szeretnénk találni egy képet, akkor az app azonnal kategóriákra (emberek, helyek, dolgok), majd alkategóriákra bontja a kollekciót, ami már önmagában is különleges, mivel az applikáció mindezt automatikusan teszi.

A Google sokat dolgozott azon, hogy még nagy mennyiségű adat esetén is könnyen menjen a válogatás, ami úgy tűnik, hogy sikerült is. Az egyszerű, hatékony, gesztus alapú kijelölési módszerekkel valóban könnyen kiválaszthatók a képek, amelyeket egy sor közösségi felületen oszthatunk meg, vagy kérhetünk csak arra mutató, egyedi linket is. Az app több lehetőséget ad a kreatívabb felhasználóknak, akik a meglévő képekből albumot, történetet (pl. egy nyaralásnál), animációt, vagy kollázst készíthetnek.

A Google Photos ingyenesen letölthető iOS és Android alapú készülékekre, de létezik webes felülete is, aminek a felépítése és menürendszere teljes egészében megegyezik a mobilos verzióval. 

Konzumer tech

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.