Egy új felhívásban a terület szakértői próbálják tudatosítani azokat a veszélyeket, amelyeket még idejében végig kellene tárgyalni a kvantum alaprendszerű számítógépek megjelenése előtt.

Világos és valós veszélyről van szó, ami már itt kopogtat az ajtónkon – ezzel a megállapítással nyit a The Quantum Daily február elején közzétett videója, amelyben a kvantum számítástechnikával foglalkozó híroldal az új technológia egy kevéssé szem előtt lévő aspektusára próbálja flhívni a figyelmet. A filmben a terület néhány szakértője, köztük tudósokkal és cégvezetőkkel, a vonatkozó fejlesztések etikai vonatkozásaira hívják fel a figyelmet, legyen szó a technológiák háborús alkalmazásáról vagy az emberi DNS módosításáról.

Az üzenet célja, hogy beindítsa a párbeszédet az iparág más vezetőivel is ebben a témában: bár a kvantumszámítógépek fejlesztése még aránylag korai szakaszában jár, érdemes lenne idejében tisztázni, hogy milyen potenciális előnyökkel és veszélyekkel jár majd az új technológia, és hogyan lehet a két oldalt kiegyensúlyozni. Az egyik megszólaló, John Martinis, a Kaliforniai Egyetem fizikaprofesszora, aki korábban a Google-nél irányította a kvantum hardverek fejlesztését, például kifejti, hogy az új számítási technológia nagy lehetőségeket tartogat az emberiség javára történő felhasználásban, de ugyanilyen könnyű elképzelni, hogy miként lehet azt az emberek kárára alkalmazni.

 


A Quantum Ethics: A Call to Action (Kvantumetika: felhívás a cselekvésre) című videóból kiderül, hogy a kvantum alaprendszerű számítógépek drámaian felgyorsíthatják a gyógyszeripari vagy anyagtudományi felfedezéseket, de ugyanígy lehetővé teszik a pénzügyi területen is a megfelelően komplex számítások elvégzését. Nem véletlen, hogy olyan nagyvállalatok, mint a Visa, a JPMorgan Chase , a Roche vagy a Volkswagen, már mind saját kísérleteket folytatnak ezen a területen. Bár egyelőre üzleti felhasználásba állított kvantumszámítógépek sem igen léteznek, a specializálódott startupoktól kezdve a Google-, Microsoft- vagy IBM-szintű óriáscégekig mindenki beszállt a versenybe a technológia piacosításáért.

Most nem alhatunk el a kormánynál

A Cambridge Quantum Computing alapító vezérigazgatója, llyas Khan szerint mindez egy újabb ipari forradalmat eredményez majd, azonban rossz kezekben ártalmas anyagok létrehozására vagy emberi génmanipulációra is alkalmas lesz. Ehhez képest nagyon le kellene folytatni az új technológia etikai szabályozásával és ellenőrzésével kapcsolatos párbeszédeket, hogy "ne aludjunk el ugyanúgy a kormánynál", mint ahogy azt a személyes adatok védelme vagy a közösségi média kapcsán is tettük egy-két évtizeddel ezelőtt.

A szakértők úgy látják, hogy a kvantum számítástechnikával megszülető új kihívások egy része már most is nyilvánvaló: evgyük mondjuk a pénzügyi szervezeteket, amelyek már arra az időszakra készülnek, amikor a leginkább elterjedt kiberbiztonsági és titkosítási eljárásokat egyből a kukába helyezhetjük a kvantum rendszerű gépek megjelenésével. Az Egyesült Államokban vezető kriptográfusok dolgoznak olyan új titkosítási szabványokon, amelyek a klasszikus és a kvantum számítástechnikára épülő támadások ellen is védelmet nyújtanak. A videó készítői szerint nem a félelemkeltés a céljuk, de figyelmet és aggodalmat mindenképpen támasztani próbálnak a kvantumetika sürgősen megvitatandó kérdéseivel kapcsolatban.

A kérdés mindennek alapján nem csak az, hogy az új számítási rendszerek mire lehetnek képesek, hanem azt is pontosan meg kell határozni, hogy rendeltetésük szerint mit várunk tőlük. Az úgynevezett kvantumkommunikáció például tökéletesen biztonságos, nagy hatótávolságú kommunikációs rendszerek kiépítését teszi majd lehetővé, az USA-ban ugyanakkor már évekkel ezelőtt a legkomolyabb nemzetbiztonsági kockázatok közé sorolták az elfoghatatlan és feltörhetetlen információcserét az amerikaiak – vagy a saját szempontjából bármely más ország – ellenségei között.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.