A Microsoft ezzel a mesterséges intelligenciával kapcsolatban felmerült "ketyegő bombák" egyikét igyekszik hatástalanítani.

Mostantól garanciákat és az ügyfeleknél esetlegesen felmerülő kártérítési költségek megtérítését is vállalja a Microsoft abban az esetben, ha a termékeibe épített mesterséges intelligencia munkájával kapcsolatban szabadalmi jogsértés történne.

A tegnap nyilvánosságra hozott blogbejegyzés tanúsága szerint a jogi (és pénzügyi) védőháló minden olyan esetben érvényesíthető lesz, ahol az ügyfél a Microsoft által előírt biztonsági korlátok és szűrők szabályos használata ellenére kerül kellemetlen helyzetbe. Ez meglehetősen fontos kitétel, hiszen ezekkel a korlátozó funkciókkal igyekszik Redmond garantálni, hogy algoritmusa "szépen játsszon". Azaz ne állítson elő sértő, sokkoló, vagy éppen szerzői jogokba ütköző kimeneteket.

A Microsoft termékköre az utóbbi időben rengeteg támogatást kapott MI-témában. A ChatGPT-vel világhíressé vált OpenAI céggel már régebb óta meglévő és egyre csak mélyülő együttműködésnek köszönhetően előbb a Bing keresőbe és az Edge böngészőbe került természetes nyelvvel utasítható, szövegalkotó algoritmus, majd tavasszal szinte minden üzleti alkalmazásba és platformba beépült a Copilot elnevezésű intelligens asszisztens - egyelőre kísérleti jelleggel.

Biztos, ami tuti

Önkéntes vállalásával a szoftveróriás igyekszik megnyugtatni ügyfeleit, hogy az MI használata számukra bizonyosan nem jelent majd jogi kockázatokat. Nem véletlen a szállítói buzgalom az egyértelműsítésre, mivel a generatív algoritmusok alkalmazásával az ember valóban ingoványos talajra merészkedik a szerzői jogok kapcsán. A szintén a Microsoft kötelékében lévő GitHub Copilot kódgeneráló szolgáltatása kapcsán például már felmerült perek indítása is.

A generatív algoritmusok egyre jobb minőségben képesek szövegek, képek, beszéd vagy akár videó alkotására. Ez azonban a technológiai elterjedésével és további finomodásával csak felerősítette azokat a ChatGPT berobbanása előtt megkezdett vitákat, amelyek többek között azt igyekeznek eldönteni, hol húzódik a szabad felhasználás és a jogsértés határa, illetve hogy szerezhető-e jogi védelem egy gép által készített műre.

A Microsoft lépése egyértelműen az ezekkel a témákkal kapcsolatos szürke zónát próbálja felszámolni, legalábbis az ügyfelek döntéseit befolyásoló kockázatok tekintetében.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.