Bár a "nagyok", mint a Microsoft és a Google is létrehozták saját felhő alapú fájltároló és -szinkronizáló megoldásaikat, érdekes módon továbbra is sokak kedvence maradt a független Dropbox. Az ingyenes megoldást ráadásul több apró trükkel tehetjük még frappánsabbá.
A Dropbox (és az egyéb felhő alapú tároló és szinkronizáló megoldások) legnagyobb előnye, hogy egy olyan megosztott adattárolási megoldást kínálnak, amelyet helytől, és akár eszköztől függetlenül is elérhetünk. Többek között megspórolhatjuk az "elküldöm magamnak e-mail csatolmányban, hogy a másik gépemen is meglegyen" gyakorlatot, és ftp szerver használata nélkül is közzétehetünk letölthető fájlokat mások számára. Az alábbi apró trükkök még tovább finomíthatják a jól ismert funkciókat.

Csillagok, csillagok
Ahogy több levelezőszolgáltatásban, itt is lehetőségünk van "megcsillagozni" fájlokat. Ezt egész pontosan az okostelefonos kliensekben tehetjük meg, amelyek alapesetben nem szinkronizálnak minden fájlt a készülék PC-knél jóval kisebb tárhelyére. A kedvenceknek jelölt fájlokat viszont a Dropbox letölti a telefonra, így azok internetkapcsolat nélkül is elérhetőek maradnak.Egy helyre mentve Sokan dokumentumok szinkronizálására használják a Dropboxot: az ő életüket könnyítheti meg, ha a Dropbox megosztott mappáját használják a rendszer alapértelmezett Dokumentumok mappájaként. Ezt Windows alatt legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha a Start menüben jobb gombbal kattintunk a Dokumentumok ikonra, majd a Tulajdonságok menüben a mappa mozgatását választjuk, célként megadva a Dropbox mappát. Mac OS alatt a Terminalt megnyitva írjuk be a cd Dropbox parancsot. Enter megnyomása után a következő utasítás-sort adjuk meg: ln -s ~/Documents /Documents, majd nyomjunk ismét Entert.

Megosztott csatolmányok Előfordulhat olyan helyzet is, amikor egy idegen gépen dolgozunk és nem férünk hozzá saját Dropboxunkhoz. Ilyenkor is könnyen saját megosztott fiókunkba küldhetünk fájlokat, méghozzá e-mail csatolmányként. Ehhez csak regisztrálnunk kell az ingyenes SendToDropbox szolgáltatásra, ahol egy saját magunknak generált e-mail címre kell elküldenünk a kiválasztott fájlokat. Ezeket aztán saját Dropboxunkban egy Attachments mappa alatt érhetjük el.Weboldal a dobozból Ha szeretnénk valamilyen gyorsan összeütött weboldalt, képgalériát, önéletrajzot vagy bármilyen egyéb böngészőben megtekinthető tartalmat publikálni, de nem akarunk hozzá domaint regisztrálni, megtehetjük mindezt Dropbox alól is. Több ingyenes szolgáltatás is kínál olyan funkciókat, amelyekkel a weboldalakat közvetlenül Dropbox fiókunkból jeleníthetik meg az egyéni hivatkozást ismerők - ilyen például a DropPages vagy a Pancake.io. Utóbbi az egyszerűbb és könnyebben kezelhető megoldás, egyszerűen szöveges fájlok szerkesztésével dolgozhatunk. A DropPages komplexebb funkciókat kínál, többek között témákat, vagy többféle hivatkozás létrehozásának lehetőségét.

Több tárhelyet ingyen
Alapesetben a Dropbox 2 gigabájtnyi tárhelyet biztosít az ingyenes felhasználóknak, természetesen opciót kínálva a fizetős bővítésre. Kis lépésekkel azonban mi is megnövelhetjük a tárterületet, például úgy, hogy ismerősöknek ajánljuk a szolgáltatást: minden általunk delegált új felhasználó után 500 megabájtnyi extra tárhely jár. 250 megabájtot azért is ajándékba kapunk, ha végigcsináljuk a Dropbox "Getting Started" oktató-lépéseit, de 125 megabájt jár közösségimédia-szolgáltatások csatolásáért is. Ezeken kívül egyes okostelefonok, például a HTC újabb modelljei mellé akár 25 gigabájtra növelő opciót kapunk.A Dropbox összebútorozott a Facebookkal
Dropbox nagyban: 5 vállalati cloud-tároló
Kétszintű beléptetéssel védekezik a Dropbox

Kínai cég lett a leginnovatívabb, az Apple nagyot zuhant

A Fast Company idei összállításában a jól ismert világcégek kevés rivaldafényt kaptak.
 
Kisebb induló költséget jelent a private cloud bevezetése, ha elsősorban nem vásárlással, hanem bérlés útján áll össze a platform. De nem keveredik-e önellentmondásba a főként működési költséget jelentő megoldás a magánfelhő természetével?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.