Peking két éven belül szorítaná ki a legalább 50 millió külföldi eszközt a kormányzati szervezetek és az állami vállalatok infrastruktúrájából.

A kínai hatóságok a Bloomberg értesülései alapján arra utasították a kormányzati szervezeteket és az állami vállalatokat, hogy két éven belül cseréljék le a külföldi cégek által gyártott összes személyi számítógépet kínai hardverekre, és a Windows helyett is a Linux-alapú rendszerek alkalmazását ösztönzik. A lap bennfentes forrásai szerint ez legkevesebb 50 millió PC-t érintene, és olyan korábbi kezdeményezések felmelegítésének tekinthető, amelyikből a maga idejében nem sok minden valósult meg.

Nem ez az első eset ugyanis, hogy Kínából ilyen jellegű hírek érkeznek: 2019 decemberében a The Financial Times egy hasonló belső utasításról számolt be, akkor is a külföldi PC-kre és szoftverekre is vonatkozóan. Akkor három év alatt selejtezték volna le a nem kívánatos termékeket, vagyis nagyjából mostanra kellene ott tartaniuk, ahol egyáltalán nem tartanak. A Windows leváltásának ötlete egyébként még ennél is sokkal korábbra, az ezredfordulóra nyúlik vissza, de a Red Flag Linux projekt annyira népszerűtlennek bizonyult, hogy 2014-ben leállították.

Okuk éppenséggel egyre több lenne rá

A The Register riportja felhívja rá a figyelmet, hogy nagyjából a 2013-as Snowden-botrány óta van terítéken a globális ellátási láncok nemzetbiztonsági szempontok szerinti kibogozásának az ügye, amit csak nyomatékosabbá tettek a Trump-adminisztráció idején kirobbant kereskedelmi konfliktusok. A két nagyhatalom közti kapcsolatok a Biden-kormányzat idején sem javultak érdemben, az ukrajnai orosz invázió és az azt követő nyugati szankciók pedig éppen Oroszországot kényszerítik a saját technológiák bevezetésére.

A lap által megkérdezett Kína-szakértő mindennek ellenére úgy látja, hogy a jelentést nem ad okot különösebb izgalmakra. Szerinte ez már legalább a negyedik vagy ötödik alkalom, hogy Peking elrendelte a külföldről származó irodai berendezések cseréjét, és minden esetben visszalépett az eredeti elképzeléseitől. Egyrészt nem látszik, hogy most mennyiben lenne más a helyzet, másrészt még ha tényleg mindent hazai márkákkal pótolnak, akkor azokon keresztül is egy csomó amerikai és nyugati technológiát lesznek kénytelenek alkalmazni.

Ahogy a The Register megjegyzi, a Kínát is magában foglaló APAC régió vezető szállítója, a Lenovo részvényei azért 4 százalékot erősödtek a Bloomberg riportjának közzétételét követően, míg a Nasdaq-index ugyanebben az időszakban 1,4 százalékot esett. A lapértesüléseket egyébként sem a kínai vagy amerikai kormányzati szereplők, sem az érintett eszközgyártók nem kommentálták.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.