A MarineMax hálózatát még kora tavasszal érte kibertámadás, de csak most derült ki, hogy a korábbi állításokkal ellentétben a hekkerek igen érzékeny adatokhoz is hozzájutottak.

Mint kiderült, a világ egyik legjelentősebb csónak- és jacht-kiskereskedőjeként ismert MarineMax a korábbinál sokkal komolyabb kibertámadás áldozatává vált. A tőzsdén jegyzett floridai cég még március közepén jelezte az amerikai tőzsdefelügyeletnek [PDF], hogy hálózatát külső támadás érte, ám akkor a vállalat azt állította, hogy nem tárolt érzékeny adatokat a megtámadott rendszerekben.

Ehhez képest egy újabb, tegnap nyilvánosságra hozott jelentés [PDF] már lényegesen konkrétabb fejleményekről számol be.  Eszerint a világszerte 83 márkakereskedést, 66 kikötőt és egyéb logisztikai létesítményt üzemeltető vállalatnál megállapították, hogy "egy kiberbűnöző szervezet hozzáférhetett a kiskereskedelmi üzletággal kapcsolatos információs környezet egy korlátozott részéhez". Az éppen folyamatban lévő vizsgálat aktuális állapota szerint a támadók "néhány ügyfél- és munkavállaló" személyazonosítására alkalmas információkhoz is hozzáférhettek.

Az egyelőre nem világos, hogy konkrétan hány ügyfelet érintett a támadás, illetve az sem, hogy pontosan milyen típusú személyes információk kerülhettek illetéktelenek kezébe.

15 bitcoinért vihető minden

Ugyan a MarineMax nem nevezte meg az elkövetőket, de a Rhysida néven ismert zsarolóvírus-banda kérés nélkül is magára vállalta az akciót. A bűnözők a dark weben meg is hirdették a megszerzett adatcsomagot, amelyért 15 bitcoint, azaz jelenlegi árfolyamon nagyjából 1 millió dollárt szeretnének kapni. Ebből az is valószínűsíthető, hogy a vállalat nem fizetett a zsarolóknak. (Bár a betyárbecsület nem feltétlenül jellemző a kiberbűnözőkre.)

A hekkerek a BleepingComputer tudósítása szerint bizonyíték gyanánt a vállalat pénzügyi dokumentumainak látszó képeket, valamint az alkalmazottak jogosítványairól és útleveleiről készült fotókat tettek fel oldalukra.

A Rhysida kevesebb mint egy évvel ezelőtt tűnt fel a zsarolóvírust szoftverszolgáltatásként kínáló bűnözői körökben. Rövid történetük során azonban már számos skalpot ejtettek. Hozzájuk köthető például a világ egyik legnagyobb könyvtára, a British Library rendszerének kompromittálása, de hasonlóan rosszul járt a chílei hadsereg informatikai hálózata is, illetve a Sony egyik játékstúdiója, az Insomniac Games. Utóbbinál végül több mint másfél terabájtnyi érzékény adat került nyilvánosságra, mivel a leányvállalat nem volt hajlandó kifizetni a 2 millió dolláros váltságdíjat.

Biztonság

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.