A hírek szerint egymillió dollárhoz közeli összeggel rövidítették meg a céget a trükkös garanciakérelmekkel.
Hirdetés
 

Elég bizarr csalási ügy került napvilágra az USA-ban. Két Oregon államban tanuló kínai diák ugyanis annyira pofátlan svindlit talált ki, hogy az már-már filmbe illő sztori.

Hamisítványt igazira vásárlói program

Az immár folyamatban lévő bűnügyi eljárásról elsőként egy helyi lap, az Oregonian számolt be. A nyomozók azzal vádolják az Egyesült Államokban mérnökhallgatóként tartozkodó egyetemista párost, hogy az Apple garanciális csereprogramját meglehetősen arcátlanul kihasználva több mint ezer eredeti iPhone-hoz jutottak.

A fiatalemberek Hongkongból szereztek be nagy mennyiségben hamis telefonokat, majd azokat egyesével elkezdték beadni a gyártóhoz azzal a kifogással, hogy a készülékeket nem lehet bekapcsolni. A garanciális problémákat kezelő osztály láthatóan nem volt a helyzet magaslatán, mivel ha nem is minden esetben működött a trükk, de a feltételezett elkövetők így is több mint ezer eredeti iPhone-hoz jutottak hozzá.

A szövetségi ügynökök még 2017 áprilisában kezdtek vizsgálódni, amikor is legalább öt gyanús, Hongkongból érkező szállítmányt kapcsoltak le. A csomagokban az Apple márkajelzésével ellátott, hamisított telefonok voltak. Az egyik gyanúba keveredett egyetemista a kihallgatás során tagadta, hogy tudomása lett volna a csalásról. Neki csak annyi volt a feladata, hogy "visszaváltsa" a nem működő készülékeket, majd a jó iPhone-okat elpostázza Kínába. Szolgálataiért pedig némi pénzt kapott. 

Laza szűrő

Az Apple természetesen sem hamisítványok, sem eredeti, de a felhasználási feltételekkel ellentétes módon megváltoztatot telefonok után nem ad cserekészüléket. Ennek ellenére az iratok tanúsága szerint a csalás során 3069 garanciális kérelmet nyújtottak be a céghez, amelyek közel felét, egészen pontosan 1493-at el is fogadott az Apple, azaz ennyi eredeti iPhone-hoz jutottak a gyanúsítottak.

Ezt az óriási beadványmennyiséget úgy próbálták "radar alatt" tartani, hogy különböző ismerősök, rokonok neveit, címeit vetették be, és bár ugyan több esetben személyesen adták be a hibásnak titulált hamisítványt, gyakran online intézték a papírmunkát, a kamu mobilt pedig postán juttatták el az Apple-höz.

A cég számításai szerint az ügy következtében nagyjából 900 ezer dollárnyi kár érte a társaságot.

Konzumer tech

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.