Dollármilliárdos versenyjogi bírságra és bizonyos üzletek leválasztására is sort keríthetnek a vállalatbirodalom elleni fellépés következő szakaszában.

A kínai versenyjogi hatóságok rekord összegű büntetés kiszabását mérlegelik az Alibaba Csoport versenykorlátozó gyakorlatai miatt. Ez viszonyításképpen azt jelentené, hogy a kilátásba helyezett bírság meghaladná azt a 975 millió dollárnak megfelelő aktuális csúcsot, amit még 2015-ben róttak ki az amerikai Qualcomm csipgyártóra. A milliárdos nagyságrendű büntetés mellett ráadásul arról is döntést hozhatnak, hogy az alaptevékenységéhez szorosan nem kapcsolódó üzleteinek leválasztására kényszerítsék az Alibabát – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a The Wall Street Journal.

A lap beszámolója felhívja rá a figyelmet, hogy a kínai vezetésnek nyilván nem célja megrokkantani a hazai felhasználók és a nemzetközi befektetők körében is elsöprő népszerűségnek örvendő technológiai vállalatot, ennek azonban mindenképpen az lesz az egyik feltétele, hogy az Alibaba szorosabban igazodjon a hivatalos politikai irányvonalhoz, és világosan elhatárolja magát szabadszájú alapítójától is. Jack Ma még tavaly ősszel nevezte nyilvánosan elavultnak a technológiával összefüggő pénzügyi innováció kínai szabályozását, ám azóta szinte teljesen elvonult a nyilvánosság elől.

Ezzel valósznűleg a legrosszabbkor lépett át egy amúgy is vörösen világtó vonalat, mivel a kínai kormányzat egyre kevésbé vevő rá, hogy a tulajdonképpeni pénzügyi szolgáltatók technológiai cégként határozzák meg magukat, és gyakorlatilag ellenőrizetlenül válnak a terület meghatározó szereplőivé. Az utóbbi időben határozottan igyekeznek visszafogni az ebből fakadó pénzügyi kockázatokat és a techcégek állam az államban működését, az Alibaba leányvállalata, a korábban a világ legértékesebb startup cégeként számon tartott Ant Group részvénybevezetést pedig noveberben, egyetlen nappal a tőzsdei kereskedés megindulása előtt függesztették fel.

A stabilitás a fejlődésnél is fontosabb

A mostani rekord bírság alapja az Alibaba ellen decemberben indított vizsgálat, amely szerint a vállalat versenyellenes gyakorlatokkal monopóliumot épít az online kereskedelmben. Ez a szabályozók gyanúja szerint azt jelenti, hogy a táraság hátrányos helyzetbe hozta mindazokat a kereskedőket, akik nem csak nála, de ezzel párhuzamosan a rivális platformokon – mondjuk a JD.com-on – is aktívak voltak. Az Alibabának egyébként nem csak a konkrét büntetések, hanem azok az elképzelések is fejfájást okozhatnak, amelyek a nagy mennyiségű felhasználói adatot kezelő technológiai vállalkozások célzott adóztatásáról vagy az alternatív pénzügyi szolgáltatásokat szorításáról szólnak.

Ide tartozik a digitális valuták használatának szabályozása, az online mikrohitel-szolgáltatásokra vonatkozó előírások szigorítása vagy a felhasználóik hitelügyleteiről és minősítéseiről szóló adatok állami megosztása is. Az Alibaba a WSJ szerint így is keményen lobbizik az alaptevékenységéhez szorosan nem kapcsolódó üzletek leválasztása ellen, amelyek olyan, a kínai technológiai fejlődés szempontjából kulcsfontosságú területeken működnek, mint a mesterséges intelligencia fejlesztése vagy a cloud szolgáltatások. Ezeket az ágazatokat persze, szemben az Ant Grouppal, hivatalosan sem kezelik a gazdasági rendszert felforgató és a pénzügyi stabilitásra veszélyt jelentő tényezőként.

Ahogy a WSJ beszámolójából kiderül, az Alibaba megfegyelmezése a legutóbbi és leginkább látványos állomása annak a törekvésnek, hogy a kínai vezetés visszafogja az őrült módon fejlődő technológiai és internetes szektor önálló ambícióit. A WSJ szerint Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke már az Ant világrekord értékű tőzsdei belépőjének elkaszálásában is közvetlen szerepet játszott, március elején pedig már olyan cikkeket olvasni a kínai sajtóban, amelyek – legalábbis részben – Hszi érdemeiről szólnak az Alibaba eddigi sikereiben. Ő volt ugyanis az Alibaba központjának otthont adó Csöcsiang tartomány pártszervezetének vezetője 2002 és 2007 között, vagyis a vállalat fejlődésének korai éveiben; ezzel szemben az ugyanott született, mellesleg az Alibabát alapító és felfuttató Jack Ma nevét meg sem említik a cég meghatározó vezetői között.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.