Keménynek és soha nem látott mértékben kiszámíthatatlannak minősítették az idei évet a magyarországi távközlési piac meghatározó cégeinek vezetői. A három éve tartó válság a piacot tovább zsugorítja, miközben újabb szereplők, köztük egy állami megjelenése is várható.
Különböző minősítésben, de egységesen negatív jelzőkkel illették az idei év kilátásait a távközlési ágazat meghatározó szereplőinek - a Bitport által megkérdezett - vezetői. Nem véletlen, hogy ők a korábbi időszak gyakorlatával szemben erre az évre nem szívesen vállalkoztak számszerűsített előjelzésekre még a kereslet várható alakulásával kapcsolatban sem. Van olyan cég, amely az idén egyenesen három verzióban készíti az üzleti tervét. Ami biztosan látható, hogy a 2008-ben indult válság nyomán a lakossági szegmens lejtmenete 2012-ben is folytatódik.

Élénkülő üzleti szegmens A felhasználói kört tekintve némi élénkülés legfeljebb az üzleti ügyfelek körében várható, nemcsak a klasszikus távközlési szolgáltatásokat illetően, hanem az informatikai (IT) szolgáltatásokban - outsourcing, rendszerintegráció - is, amelybe egyre nagyobb elánnal kóstolnak bele egyes operátorok. Kétszámjegyű bővülést remél erre az évre a mobilágazat a mobilnet piacon, ahol azonban a vezetékes távközléshez hasonlóan a hangpiaci szegmens ugyancsak az egyre súlyosabb erózió jeleit mutatja.

A piaci szereplők számát illetően 2012-ben szemtanúi lehetünk egyfelől bizonyos alágazatok - kábel, rendszerintegráció - folytatódó konszolidációjának, másfelől újabb cégek megjelenésének is. Ez utóbbi elsősorban a mobil szegmenst jellemzi, ahol a tavaszi indulását már hónapokkal korábban bejelentett Tesco Mobile mellett a még le nem zárult frekvenciatender állami játékost is hozhat a piacra.

A szolgáltatóknál, akik üdvözlik a 2010-ben bevezetett ágazati különadó ez év végi végleges kivezetését, az idén sem állnak le a beruházások, a források jelentős részét a hálózatok fejlesztésére költik, de jut belőle a kulcsfontosságú ügyfélkiszolgáló (CRM) rendszerek modernizációjára is.

Generációváltás A technológiai kihívások közül az idén kiemelkedik a mobilrendszerek generációváltása. Az LTE-technológiát egyelőre csak a legnagyobb hazai szereplő vezette be élesben, a többiek egyelőre várnak, mind a megfelelő eszközök, illetve a valós igények megjelenésére. A valós igények már feltűntek a 3G hálózatokban használható okostelefonok és a táblagépek iránt, az operátorok szerint az idei mindkét eszközben a komolyabb felfutás éve lehet. A televíziózás pedig az interaktív szolgáltatások idei tömeges megjelenésével hívhatja fel magára a figyelmet.

A szabályozást illetően két területen várható a szolgáltatói bevételeket, illetve a beruházásokat befolyásoló európai szintű döntés. Brüsszel az idén szigorítja az adatroaming árazási gyakorlatát, amit összességében és saját jól felfogott érdekükben az operátorok sem elleneznek. Ugyancsak az idén várható döntés az EU-ban arról, hogy az újonnan épülő hálózatok kapcsán hogyan kerülhetőek el a párhuzamosságok, milyen mértékben és milyen feltételekkel kell megosztaniuk azokat egymás között a szolgáltatóknak.            

Szeszélyesen indul az idei év - Kulcskérdés, hogy mi történik a  gazdaságban, és esetleg milyen további hatások - energia-, üzemanyagár emelkedések - érintik még a fogyasztók pénztárcáját. Ez ugyanis közvetlenül befolyásolja, mire jut még a tartalékokból - fejtette ki Christopher Mattheisen. A legnagyobb hazai távközlési vállalat, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy szerencsére ma még jut pénz a hazai fogyasztók jövedelméből a távközlési szolgáltatásokra.

A sok kérdőjel ugyanakkor alaposan feladja a leckét az üzleti tervek készítőinek: az idén fokozottan igaz lesz, hogy a tervekre többféle verziót is kell készíteni. A társaság folytatja hálózatfejlesztési és egyéb beruházásait, amihez reményei szerint a mobiltender nyújtotta újabb frekvenciabővítési lehetőségek is jó alapot adhatnak. A vezetékes internetpiacon ugyanakkor nem ösztönzi a további fejlesztéseket az újgenerációs (NGN) optikai hálózatokra érvényes hazai szabályozás, amely szerint a beruházó igény esetén köteles hálózatát megosztani más operátorokkal is.

Ezen felül az Európai Unió idén dönt a roaming szigorúbb szabályozásáról - húzza alá.  Az adatroaming díjak változása azonban - tette hozzá - a szolgáltatóknak akár érdeke is lehet, hiszen a kedvezőbb díjak megjelenése élénkítheti a külföldi mobilinternet használatot. A negyedik generációs (LTE) mobilszolgáltatás januári indulása kapcsán idén még nem a tömeges használatot, hanem az első LTE-képes okostelefonok és táblagépek megjelenését várják, amely lökést adhat a 4G/LTE alapú mobilinternetezésnek. az interaktív televíziózás viszont 2012-től kezdve dinamikusan nőhet- tette hozzá Christopher Mattheisen.  

Finomhangolás 2012 a mobilitás éve, a mobilinternet széles körben elfogadottá és elterjedté válik - mondta Christopher Laska, a Telenor Magyarország Zrt. vezérigazgatója. A mobilcég vezetője ennek kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a cégnél a hálózat fejlesztését az idénre kitűzött határidő előtt, már decemberben befejezték. "Ebben az évben a hálózat finomhangolására összpontosítunk, javítjuk a beltéri lefedettséget és újabb területeket kapcsolunk be a 3G hálózatba" - sorolja az idei feladatokat.

Véleménye szerint, nem a technológia elnevezése - HSPA, LTE, 4G - a fontos, hanem sokkal inkább előtérbe kerül az ügyfelek számára is érzékelhető sebesség- és kapacitásnövekedés. A mobilinternet-hálózatok rohamos fejlődése elősegíti az okostelefonok széleskörű elterjedését Magyarországon is. Itthon már több mint egymillióan használnak okostelefont, és az előrejelzések szerint 2012-ben az okos készülékek eladása meghaladja majd a hagyományos mobiltelefonokét. A Telenornál már minden második eladott mobiltelefon okostelefon.

Ami a szabályozást illeti, számít arra, hogy az Európai Unió az idén várhatóan elfogadja a jelenlegi roaming szabályozást megújító rendeletet, a magyarországi távközlési különadó pedig a jelenlegi szabályozás szerint 2012 végével megszűnik. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a piaci szereplők továbbra is fedezni tudják a fejlesztésekhez, beruházásokhoz szükséges forrásokat.

Új szereplők jönnek "Kemény év előtt állunk, mind az iparágban, mind Európában egymást erősítő negatív hatások érvényesülnek  A legfontosabb feladat a talpon maradás, nálunk a Vodafone-nál további elvárás, hogy a piachoz képest gyorsabban fussunk"  - emelte ki Beck György a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke.

A mobilpiac az idén a meglévő három szereplő mellé két újat kaphat, az egyik a Vodafone és a Tesco közös vállalkozása a Tesco Mobile, amely indulásként a Tesco egymilliós törzsvásárlói körére támaszkodhat. A másik a mobiltenderen várhatóan befutó állami szereplő. "Tőle azonban az első évben nem várunk piaci áttörést, saját példánkból is tudjuk, hogy az 1999 tavaszán megszerzett licencekkel legkorábban az év végén indulhattunk el" - jegyezte meg.

Ami a beruházásokat illeti a Vodafone-nál tavaszra várható a teljes hálózat megújulás, annak a függvényében, hogyan és mennyiért lehet hozzájutni az új frekvenciákhoz. "Az LTE bevezetését fontosnak, de piaci szempontból még korainak tartjuk, mind a kereslet, mind az eszközök szempontjából. A jelenlegi felhasználói kör több, mint 90 százalékának elég a hazai mobilszolgáltatók által kínált 21-42 megabit/s sebesség. A Vodafone a valós igények és a megfelelő eszközök tömeges megjelenésétől teszi függővé az LTE-fejlesztést"- húzta alá Beck György.

Bérelhető informatika A vállalkozásoknak idén még komolyabban át kell gondolniuk, hogy miként tudnak nem pusztán olcsóbban, hanem alapvetően másként működtetni bizonyos folyamatokat. Ez a változtatási kényszer az, ami tovább növelheti a keresletet a bérelhető, előfizethető informatikai szolgáltatások frontján - mondja a hagyományos távközlési szolgáltatások mellett IT-szolgáltatást is nyújtó Invitel Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Zsembery György azt várja, hogy egyre több cégvezető ismeri majd fel, hogy az informatikai rendszereket bérelni, azaz a szolgáltatásokért fix havi díjat fizetni jobban megéri. A kínálat területén viszont nem várnak radikális megújulást, inkább azt, hogy tovább folytatódik majd a mobil eszközök, például a táblagépek beépülése a munkafolyamatokba.

Mivel a bérelhető informatika piacán látnak elsősorban bővülési lehetőséget, véleményük szerint azok a szolgáltatók lehetnek az idei év nyertesei, akik képesek beruházni, vagyis az IT-fejlesztési költségeket részben átvállalni az ügyfelektől.

"Már tavaly is komoly infrastruktúra-fejlesztéseket hajtottunk végre például az optikai hálózatunkban, néhány településen egészen a háztartásokig is elvittük azt, de bővítettük a gerinchálózatunkat is. Ezt az idén is folytatni fogjuk. Emellett azon kevés magyar cégek egyike vagyunk, amelyeknek az elmúlt évben még az alkalmazotti létszáma is bővült, elsősorban éppen az informatikai szolgáltatások területén" - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

Kábelpiaci konszolidáció "Elengedhetetlen a kábelpiac további konszolidációja, amiben mi változatlanul jelentős szerepet kívánunk játszani" - hangsúlyozta Betzalel Kenigsztein, az UPC ügyvezető igazgatója. Hozzátette, szeretnék a mobilszolgáltatói lehetőséget is hozzáadni a palettához, de ennek formájáról még nincs végleges döntés.

További beruházásokat elsősorban az akvizíció útján megszerzett hálózatokon végeznek az idén. Ha a Gazdasági Versenyhivatal is rábólint, akkor 2012-ben a Rubicom hálózatait vehetik át. A lehetőségek függvényében további hálózatfelvásárlásokra is sor kerülhet - jegyezte meg. Hosszú távon mindenképpen a fenntartható versenyben hisznek, abban, hogy nem az árverseny uralja el a piacokat, mert ez szerinte gátat szab a fejlesztéseknek, és az senkinek nem válik az előnyére.

A technológiai kihívásokat illetően a UPC nemzetközi szinten idén tervezi egy, a televíziózást forradalmasító rendszer bevezetését. Ez a hagyományos digitális kábeltévés szolgáltatások mellett internetes és otthoni számítógépes hálózatban elérhető tartalmakat integrál egy közös, újszerű felhasználói felületen. Ezeket a tartalmakat interneten és mobil eszközökön is elérhetővé teszi, továbbá az okostelefonokon és tableteken már megszokott alkalmazásokat pedig megjeleníti a tv képernyőjén. "Hogy a Horizon felhasználói környezet mikor érkezhet majd el hozzánk is, az alapvetően a hazai piaci fogadókészség kérdése" - emelte ki Betzalel Kenigsztein.

A mobil adatforgalom felér egy aranybányával
Elégedettek vagyunk a távközlési szolgáltatásokkal

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.