Bár elvileg nem utasíthatja ilyesmire a szolgáltatókat, az FCC egyik bizottsági tagja bő két hetet adott az Apple-nek és a Google-nek, hogy a kínai appot eltávolítsa alkalmazásáruházából.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) republikánus tagja hivatalos levélben szólította fel az Apple és az Alphabet-Google vezetőit, hogy zárják ki a kínai TikTok applikációt az online alkalmazásboltjaikból. Brendan Carr június 24én keltezett üzenetében arról írt, hogy a TikTok videomegosztó alkalmazás hatalmas mennyiségű érzékeny adatot gyűjtött össze az amerikai felhasználókról, amelyekhez a platformot üzemeltető ByteDance pekingi munkatársai is hozzáférhetnek, a videómegosztó szolgáltatást pedig az app valódi természetét elfedő álcának nevezte.

A beszámolók annyiban szokatlannak nevezik az FCC kérését, hogy a hatóság nem rendelkezik egyértelmű joghatósággal az alkalmazásboltok tartalma felett, és a nemzetbiztonsági kérdéseket is általában csak azáltal szabályozza, hogy bizonyos kommunikációs engedélyeket ad vagy nem ad ki az egyes vállalatoknak. Az amerikai kormányzat korábban már több vonalon is vizsgálta a TikTok személyes adatok begyűjtésére és továbbítására vonatkozó gyakorlatát, 2020-ban pedig Donald Trump elnöki rendeletben kötelezte a Bytedance-t, hogy szervezze külön cégbe, egy ottani üzemeltető alá az amerikai szolgáltatását.

Kínában tényleg mindent látnak

Akkor a Microsoft, illetve az Oracle is megpróbált ráugrani a lehetőségre, és bár a TikTok kilátásba helyezett kitiltásából vagy felvásárlásából végül nem lett semmi, az aggodalmak eloszlatásának érdekében a kínaiak éppen június elején jelentették be, hogy amerikai felhasználóik adatait áttelepítették az Oracle cloud szervereire. Ez a jelek szerint nem volt elegendő, bár a TikTok szóvivője ennek kapcsán is elmondta, hogy a vállalat mérnökei az Egyesült Államokon kívüli helyeken, köztük Kínában, csak "szükség szerint" és csak "szigorú ellenőrzés mellett" férhetnek hozzá az amerikai felhasználók adataihoz.

Brendan Carr mostani levele, amelyet a Reuters tudósítása alapján egyelőre sem az Apple, sem a Google nem kommentált, július 8-i határidővel záratná ki a TikTok appot a két meghatározó alkalmazásáruházból, illetve ugyaneddig adna rá időt a szolgáltatóknak, hogy megindokolják, ha erre mégsem lennének hajlandók. Az FCC legújabb, határozott lépésének hátterében egyébként a BuzzFeed News június közepén megjelent cikke áll, amelyik a TikTok összesen 80 darab, kiszivárogtatott belső hangfelvételét bemutatva arról szólt, hogy tényleg mindent látnak, és rendszeresen bele is néznek az amerikai felhasználói adatokba.

A TIkTok körül ismét felforrósodott hangulattal, illetve a kockázatokkal és az alkalmazást övező nagypolitikai játszmával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben »

Közösség & HR

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.