Bár elvileg nem utasíthatja ilyesmire a szolgáltatókat, az FCC egyik bizottsági tagja bő két hetet adott az Apple-nek és a Google-nek, hogy a kínai appot eltávolítsa alkalmazásáruházából.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) republikánus tagja hivatalos levélben szólította fel az Apple és az Alphabet-Google vezetőit, hogy zárják ki a kínai TikTok applikációt az online alkalmazásboltjaikból. Brendan Carr június 24én keltezett üzenetében arról írt, hogy a TikTok videomegosztó alkalmazás hatalmas mennyiségű érzékeny adatot gyűjtött össze az amerikai felhasználókról, amelyekhez a platformot üzemeltető ByteDance pekingi munkatársai is hozzáférhetnek, a videómegosztó szolgáltatást pedig az app valódi természetét elfedő álcának nevezte.

A beszámolók annyiban szokatlannak nevezik az FCC kérését, hogy a hatóság nem rendelkezik egyértelmű joghatósággal az alkalmazásboltok tartalma felett, és a nemzetbiztonsági kérdéseket is általában csak azáltal szabályozza, hogy bizonyos kommunikációs engedélyeket ad vagy nem ad ki az egyes vállalatoknak. Az amerikai kormányzat korábban már több vonalon is vizsgálta a TikTok személyes adatok begyűjtésére és továbbítására vonatkozó gyakorlatát, 2020-ban pedig Donald Trump elnöki rendeletben kötelezte a Bytedance-t, hogy szervezze külön cégbe, egy ottani üzemeltető alá az amerikai szolgáltatását.

Kínában tényleg mindent látnak

Akkor a Microsoft, illetve az Oracle is megpróbált ráugrani a lehetőségre, és bár a TikTok kilátásba helyezett kitiltásából vagy felvásárlásából végül nem lett semmi, az aggodalmak eloszlatásának érdekében a kínaiak éppen június elején jelentették be, hogy amerikai felhasználóik adatait áttelepítették az Oracle cloud szervereire. Ez a jelek szerint nem volt elegendő, bár a TikTok szóvivője ennek kapcsán is elmondta, hogy a vállalat mérnökei az Egyesült Államokon kívüli helyeken, köztük Kínában, csak "szükség szerint" és csak "szigorú ellenőrzés mellett" férhetnek hozzá az amerikai felhasználók adataihoz.

Brendan Carr mostani levele, amelyet a Reuters tudósítása alapján egyelőre sem az Apple, sem a Google nem kommentált, július 8-i határidővel záratná ki a TikTok appot a két meghatározó alkalmazásáruházból, illetve ugyaneddig adna rá időt a szolgáltatóknak, hogy megindokolják, ha erre mégsem lennének hajlandók. Az FCC legújabb, határozott lépésének hátterében egyébként a BuzzFeed News június közepén megjelent cikke áll, amelyik a TikTok összesen 80 darab, kiszivárogtatott belső hangfelvételét bemutatva arról szólt, hogy tényleg mindent látnak, és rendszeresen bele is néznek az amerikai felhasználói adatokba.

A TIkTok körül ismét felforrósodott hangulattal, illetve a kockázatokkal és az alkalmazást övező nagypolitikai játszmával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben »

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.