Az Open AI bejelentette, hogy előfizetőknek plusz szolgáltatásokkal kínálja a ChatGPT-t.

Ami egy hete még pletyka volt, most bizonyossá vált: egy izmosabb streamingszolgáltatás elfizetési díjáért lehet prémium hozzáférést vásárolni a mesterséges intelligenciák aktuális sztárjához, a ChatGPT-hez. Mint az OpenAI blogjában olvasható, a ChatGPT Plus előfizetői a havi 20 dollár ellenében csúcsidőben is hozzáférést kapnak a szolgáltatáshoz, emellett a cég számukra rövidebb válaszidőt ígér, valamint azt, hogy elsőként kapják meg az új funkciókat és fejlesztéseket.

Az emelt szintű szolgáltatást első körben az Egyesült Államokban vezetik be. Egyelőre várólistás rendszer van, azaz a feliratkozókat fokozatosan engedik rá a rendszerre. A tervek szerint az előfizetést már a közeljövőben kiterjesztik más régiókra. Természetesen megmarad az ingyenes használat lehetősége is, amit az fizető ügyfelektől befolyó pénzből finanszíroznak.

És hogy legyen valami kis plusz izgalom is, az OpenAI bejelentett egy "MI-ellenőrző" MI-t: egy olyan szolgáltatást, ami lebuktatja az MI-vel gyártott szövegeket. Ezt a rendszert egy speciális adatkészlettel képezték ki: azonos témákról szóló MI és emberek által alkotott szövegekkel.

A rendszer erősen bétás állapotú. Az MI-vel generált angol nyelvű szövegek 26 százalékát azonosította helyesen, míg az ember írta szövegek 9 százalékát sorolta be tévesen MI készítette anyagnak, írják a szövegelemzőt bejelentő blogposztban. (Csak angolul érdemes próbálkozni, más nyelveken egyelőre nagyon gyenge teljesítményt nyújt.) Az algoritmus 1000 karakternél rövidebb írások esetében lényegében nem képes különbséget tenni az emberek írta és az MI generálta szövegek között. Hosszabb szövegeknél némileg javul a teljesítménye.

Összességében azonban egyelőre nem alkalmas arra, amire egy ilyen rendszer a leginkább használható lenne, a közösségi oldalakon terjedő, MI-generálta hamis hírek kiszűrésére, de még hosszabb szövegek esetében is javulnia kellene, hogy képes legyen pl. az originális kutatások publikációin alapuló MI kompilálta áltudományos cikkek kiszűrésére.

Két hónap alatt 100 millió aktív júzer

És hogy miért van szükség erre az "AI checkerre"? A ChatGPT divatossága miatt. A Reuters szerint januárban, azaz nagyjából két hónappal az indulása után már havi 100 millió aktív felhasználója van a csetbotnak, amivel a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazása lett. A Similar Web adatai szerint januárban naponta kb. 13 millió egyedi látogató használta a ChatGPT-t, több mint kétszer annyi, mint decemberben. A TikToknak körülbelül kilenc hónapra, míg az Instagramnak mintegy 30 hónapra volt szüksége a globális start után, hogy ekkora felhasználói bázisra tegyen szert.

Elemzők szerint ez a terjedési sebesség óriási piaci előnyt biztosít az OpenAI-nak a konkurenseivel szemben. Az ingyenes szolgáltatást használók számának ez a rendkívül gyors növekedése természetesen a költségoldalt is jelentősen növeli, ugyanakkor óriási adatmennyiséget is generál, ami segít az algoritmus továbbfejlesztésében. Egyelőre a kapacitásnövekedés finanszírozása sem jelent problémát. A Microsoft a közelmúltban jelentette be, hogy több (egyes információk szerint 10) milliárd dollárt fektet az OpenAI-ba készpénzben és természetben, azaz felhőszolgáltatás formájában.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.