A Builden jelentették be a Microsoft saját data lake-jére épülő adatelemzési platformot. Most már azt is lehet tudni, hogyan és mennyit kell érte fizetni.

Árazási modelljével is igyekszik vonzóvá tenni a közelmúltban bejelentett analitikai platformját a Microsoft. A Builden útjára indított, egyelőre preview-ban elérhető Fabricért a számítási és tárolási kapacitás függvényében kell fizetni, és az előfizetőknek a jövőben nem kell külön kezelniük a platformba belegyúrt egyes szolgáltatásokat.

Igénybe lehet venni másodpercenkénti számlázással (addig pörög a "villanyóra", amíg használjuk), és lehet előfizetést is vásárolni hónapra-évre a Microsoft 365 keretében, amikor mindenképpen ki kell fizetni bizonyos mennyiségű kapacitást függetlenül atól, hogy elhasználjuk-e. (A Microsoft a Fabric oldalán részletekbe menően ismerteti a modellt.)

Egyelőre csak az USA nyugati partjára érvényes árak ismertek: 1 CPU pay-as-you-go ára óránként 18 cent, de a minimum vásárolható mennyiség 2 CPU. A OneLake-ért gigabájtonként és havonta 2,3 centet kell fizetni.

A VentureBeat szerint ez komoly versenyre késztetheti a Microsoft két legnagyobb versenytársát, a Google-t és az Amazont, melyek ugyancsak kínálnak felhős analitikai szolgáltatásokat. Az Amazon azonban igyekszik a különböző szolgáltatásait külön kezelni, így az ügyfélnek minden egyes elemzési eszköz használatáért (kapacitás, tárolás stb.) le kell rónia a díjat. A Google DataPlex nevű szolgáltatása ugyan igyekszik valamiféle egységes platformként kínálni az eszközöket, de analitikai eszköztára szűkösebb.

Minden szempontból gazdaságosabb

Vállalati ügyfelek szempontjából a Fabric csomag valószínűleg az idei Build legfontosabb bejelentése volt: eddig önállóan kínált eszközöket fog össze egy a OneLake nevű data lake köré épített platformon. Az előfizető egységesített frontenddel (felhasználói élmény) és egységes adatarchitektúrával használhatja az Azure Data Factoryt, az Azure Synapse csomagot (adattárház és elemző eszközök) és a Power BI-t. A SaaS modellben kínált szolgáltatást elsősorban azoknak a mérnököknek és fejlesztőknek szánják, akiknek rendszeresen kell riportokat készíteni adatokból üzleti döntéshozók számára.

A Fabric esetében persze a fejlesztők körét szélesebben kell értelmezni. A platformba integrálták a Data Activatort. Ez egy olyan no-code programozási eszköz (a márciusban bemutatott Copilot fut mögötte), amellyel programozási ismeretek nélkül is össze lehet állítani az adatelemzéshez egyszerűbb automatizálási folyamatokat.

A Fabric egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy sok ponton segít takarékoskodni a felhős kapacitásokkal. Az alapját adó OneLake biztosítja, hogy az adatok csak egyetlen példányban és egy helyen legyenek tárolva. A data lake a nyílt forráskódú Apache Parquet formátumot használja, amely biztosítja az adatok natív tárolásának és lekérdezésének egységes módját. Minden Fabric-munkaterhelés automatikusan bekötődik a OneLake-be (ahogyan a Microsoft 365 összes alkalmazása is bekötődik a OneDrive-ba).

Ez felszámolja az adatsilókat: ha például elemzést szeretnénk futtatni a Power BI-jal a Microsoft Synapse adattárházon, a Power BI nem a Synapse-nek küld SQL-lekérdezést, hanem közvetlenül a OneLake-ből veszi ki az adatokat.

Elemzők szerint a Fabric komplexitása miatt komoly kihívást jelent a konkurenseknek, de eladni sem lesz egyszerű, mert a C szintű vezetőket kell meggyőzni arról, hogy érdemes használni a platformot.

Cloud & big data

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.