Sokan érzik magukat termelkenyebbnek a távmunkában, a munkáltatók viszont nem sokat törődnek a hazaküldött dolgozók informatikai biztonsági tájékoztatásával – derül ki a Kaspersky globális felméréséből.

A Kaspersky a héten tette közzé a munkavégzésben tapasztalható változásokról szóló tanulmányát, amely a világjárvány nyomán otthoni munkára küldött dolgozók és a szervezetek adaptációját vizsgálja az új helyzetben, különös tekintettel a kiberbiztonsági vonatkozásaira. Ez utóbbi nagy kihívást jelent, amennyiben a hatékony kiberbiztonsági intézkedések bevezetéséhez extra erőforrásokra van szükség, hogy az alkalmazottak a megfelelő biztonsági feltételek mellett férhessenek hozzá a munkájuk elvégzéséhez szükséges szolgáltatásokhoz.

A vállalat világszerte 6 ezer munkavállaló bevonásával készítette el mostani felmérését, amelyből mások mellett kiderül, hogy a munkáltatók nem feltétlenül adnak tájékoztatást a dolgozóiknak, hogy miként csökkenthetik a különféle kockázatokat, mint amilyen a megszokottnál nagyobb mennyiségű levélszemét és adathalász-támadás, a feltört wifi-hozzáférési pontokhoz való kapcsolódás, vagy önmagában az árnyékinformatika használata. A válaszadók 73 százaléka viszont arról számolt be, hogy nem részesült biztonsági oktatásban, amikor elkezdett távmunkában dolgozni.
 

Az árnyékinformatika leggyakrabban használt elemei

forrás: Kaspersky / How COVID-19 changed the way people work


Mindezt összefüggésbe helyezik az olyan adatok, mint hogy a felmérés résztvevőinek több mint negyede, 27 százaléka kapott már adathalász e-mailt a koronavírus-járvány témájában – és ez nyilván csak a felismert esetek arányát mutatja. Eközben virtuális magánhálózatokat (VPN) csak a megkérdezettek alig több mint fele használ, bár mások arra is figyelmeztetnek, hogy a VPN hálózatok központi frissítése nem feltétlenül oldható meg kielégítő módon, így ezek esetenként nem hogy enyhítik, de éppen nehezítik a problémát.

A felmérésből kiderül, hogy az alkalmazottak 55 százalékát látta el a munaadója a szükséges eszközökkel (így laptopokkal vagy okostelefonokkal) az otthoni munkavégzéshez. Ez az esetek háromnegyed részében egyszerűen azt jeleni, hogy hazavihették a munkahelyi gépüket, amit az érintettek majdnem fele korábban is meg szokott tenni. A megszokott környezet jelentőségét mutatja, hogy tízből hét felhasználó ugyanannyira vagy még termelékenyebbnek érzi magát, mióta a különleges helyzetben végzi a munkáját.

A digitális térben is járványhelyzet van

A dokumentum kitér az otthoni munkakörnyezet nem feltétlenül informatikai jellegű kihívásaira is: kiemeli például, hogy a dolgozók 26 százalékának nincs módja egy teljesen szeparálható munkatér létrehozására, egyharmaduk pedig a gyerekeivel való konfliktusokról is beszámolt az internethasználatot illetően. Ugyanakkor a közös helyszín miatt jóval nehezebb fenntartani a munka és a magánélet közti kívánatos egyensúlyt, amit már csak az is jellemez, hogy a növekvő tartalomfogyasztás jó része is a munkára használt gépeken zajlik.
 

Ilyen eszközökön és témákban növekszik az otthoni tartalomfogyasztás

forrás: Kaspersky / How COVID-19 changed the way people work


Visszatérve a távmunkához szükséges informatikai biztonsági oktatás hiányára, a válaszadók mindössze harmada nyilatkozott úgy, hogy a munkavégzésre is használt személyes eszközeit központilag ellátták volna biztonsági szoftverekkel. Ez akkor is fontos, ha a saját gépek 86 százalékán telepítve van valamilyen antivírus-program, mivel ebben a helyzetben az adatok védelmét nem lehet a munkavállaló kizárólagos felelősségévé tenni, különösen a videokonferencia-alkalmazások, a fájlmegosztó és -tároló szolgáltatások vagy az üzenetküldők tömeges adaptációjával.

Ahogy néhány nappal ezelőtt írtuk, a biztonsági szakemberek szerint a világjárvánnyal párhuzamosan a digitális térben is hasonló folyamatok zajlanak, miután sokkal egyszerűbb sikeres hekkertámadásokat intézni a távoli felhasználók ellen, mint amelyen a megszokott vállalati környezetekben lenne. A statisztikák éppen azokban a régiókban mutatják az incidensek számának gyors emelkedését, amelyeket a biológiai járvány is keményebben sújt, ahogy a bűnözők igyekeznek kihasználni a bizonytalanságot és az informatikai biztonsági szabályok általános gyengülését.

A Kaspersky kutatását és a biztonsági cég tanácsait ezen az oldalon érdemes átböngészni.

Biztonság

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.