...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

Lehet egyszerre összetett, rugalmas és egyszerű az IT-infrastruktúra? – tettük fel a kérdést A Hónap Témája sorozat előző részében, melyben azt próbáltuk körüljárni, hogy a vállalatok egyre gyorsuló és egyre nagyobb mértékű digitalizációja során miért szükségszerű és hatékony eszköz az infromatikai infrastruktúra automatizálása, ami az elmúlt években egyre több szervezet működésében nyert meghatározó jelentőséget a növekedés, a verseny és a digitális transzformáció technológiák kihívásainak kezelésében. Ezúttal az automatizálás előnyeit és olyan jellemzőit próbáljuk bemutatni, amelyeket a legtöbb szervezetnek érdemes szem előtt tartania, sőt aktívan keresnie, amikor megoldásokat keres az informatikai infrastruktúra automatizációjára.

Az IT-infrastruktúra automatizálásának leginkább nyilvánvaló előnye, hogy az infrastruktúra kiépítésének és működtetésének is lényegesen csökkentheti az összetettségét. A hagyományos megközelítések ezen a téren egyre jelentősebb beruházásokat igényelnek mind a költségek, mind a munkaerő tekintetében, legyen szó az informatikai infrastruktúra megtervezéséről, az aktuális igényekhez illeszkedő testreszabásáról, a tervek megvalósításáról vagy az elkészült rendszerek fenntartásáról. Az automatizálás ugyanakkor költséghatékony megoldásokat nyújthat a szükséges infrastrukturális ellátás egyre bővülő komplexitásának kezelésére, lehetővé téve az informatikai csapatok számára az azonnali értékteremtést, nem utolsósorban az adminisztratív terhek csökkentésén keresztül.

Ezzel párhuzamosan az infrastruktúra kialakításának, a szolgáltatások aktiválásának vagy átalakításának megfelelő pontossággal történő automatizálása lerakhatja az alapokat a munkafolyamatok hatékonyságának növeléséhez is. Beállíthatók például azok a feltételek, amelyek meghatározzák az infrastrukturális telepítések indokoltságát, így azokra tényleg akkor kerülhet sor, amikor teljesünek az elvárt kritériumok. Mivel a munkafolyamatokon belül minden egyes feladatnak külön függőségei lehetnek, egy ilyen felállásban sokkal jobban szabályozható a szerverek és más infrastrukturális elemek kiépítése. Ezzel összefüggésben pedig az informatikai ellátás folyamatának automatizálásán keresztül az alap infrastruktúra felállításához is kevesebb időre és erőfeszítésre van szükség.

Megtakarítás minőségi előrelépéssel

Az utóbbi különösen érdekes abból a szempontból, hogy a dedikált csapatok így nem csak hamarabb kezdhetnek hozzá a termékek fejlesztéséhez, de a teljes folyamat dinamikusabbá válik egészen a termékek piacra juttatásáig vagy az üzleti megoldások gyors szállításáig (time to market). Így az infrastruktúra automatizálása végső soron hozzájárul a piaci versenyben való előny megszerzéséhez vagy megtartásához, elősegítve az ügyfelek igényeinek kielégítését.

Ugyancsak az IT-infrastruktúra automatizálása mellett szól a hibák és a költségek visszafogása. Az előbbi esetben az automatizáció érdemben csökkentheti a kiszolgálók manuális kiépítéséből származó hibák arányát, mivel az összes szükséges elemet automatikusan, emberi beavatkozás nélkül hozza létre. Ezzel egyaránt mérsékelhető a tévedések esélye és várható hatása, miközben az informatikai részlegek is lélegzethez jutnak, és jobban összpontosíthatnak a szervezetük szemszögéből kritikus jelentőségű feladatokra. Az utóbbi esetben az automatizálás kiválthatja a termékfejlesztés során a nagy létszámú csapatok által személyesen végzett feladatok jó részét, így különösen a népes állománnyal és összetett infrastruktúrával működő vállalatoknál érhetők el látványos megtakarítások és minőségi előrelépések.

Általánosságban elmondható, hogy ha az értékteremtés felgyorsítása a cél, akkor a gyakori és ismétlődő feladatok automatizálása kiváló eszköze az informatikai szakemberek felszabadításának az üzemeltetési és a fejlesztési területen egyaránt, akik képessek lesznek a valóban fontos dolgokra koncentrálni. Nem véletlen, hogy éppen a termékfejlesztés terüleén számít az egyik leginkább ígéretes technológiai trendnek az IT-infrastruktúra automatizálása, ami önmagában is transzformatív erőt jelent a helyben telepített (on-premise) és a felhő alapú környezetek szinte minden aspektusában. A komplex rendszerek, szerverek és az háttérinformatikai infrastruktúra egyéb fontos elemeinek kiépítésének és karbantartásának átalakításán keresztül növeli az IT-telepítések hatékonyságát, miközben csökkenti a hibák kockázatát és a piacra kerülési időt.

A végfelhasználók is beszállnak

Ahogy azt már mellékletünk első részében is megállapítottuk, az informatikai műveletek egyes részeinek szükség szerinti automatizációja önmagában nem ad ki egy jól működő rendszert, és nem minden megoldás biztosít szükségszerűen olyan képességeket, amelyek segítségével egy adott szervezet ténylegesen automatizált vállalkozássá válhat. Kérdés tehát, hogy a speciális kompetenciával rendelkező szállítók és integrátorok szakértelmének igénybevétele mellett milyen jellemzőket érdemes mindenképpen figyelembe venni az informatikai infrastruktúra automatizálására irányuló megoldásoknál.

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a teljes körű, vállalati szintű támogatást biztosító automatizálási platformok magasabb rendelkezésre állást és megbízhatóságot szavatolnak a minőségi és biztonsági tesztek, az integráció vagy a világos menetrendeken (roadmap) keresztül. Nem kevésbé fontos azonban a szállítói interoperabilitás sem, mert ez teszi elkerülhetővé a szállítóktól való függőség (vendor lock-in) kialakulását, illetve a harmadik féltől származó, jól bevált technológiák automatizálását és további használatát. Itt az alternatív gyártók a szabványos és nyílt interfészek használatával hozhatnak létre modulokat és plugineket, ezáltal integrálva saját megoldásaikat is a működő automatizálációs platformba és általában az infrastruktúra-automatizációs stratégiába.

Mindenki kiemeli az alkalmazott platform integrációját az adatközponti infrastruktúra minden részével, plusz a méretezhetőséget, amennyiben a vállalkozások növekedésével egyre több folyamat automatizálására támad igény. Ehhez értelemszerűen fenn kell tartani a telepítések konzisztenciáját, és az automatizálációs platformnak skálázódnia kell magával az informatikai infrastruktúrával, az operációs rendszerekkel, a felügyeleti eszközökkel vagy a változó felhasználói szerepkörökkel. Kevésbé nyilvánvaló, de szintén lényeges szempont, hogy ha a vonatkozó eszközök használata túl bonyolult, akkor az említett, vállalati szintű automatizálási stratégiát sem lesz könnyű megvalósítani.

Az ideális tanulási görbét az egyszerű, speciális szakértelem nélkül is jól értelmezhető automatizálás és az ehhez tartozó intuitív eszközök jellemzik, az ennek megfelelő platform kiválasztásával pedig nem csak az alkalmas szakemberek, hanem szinte az összes vállalati munkatárs képes lehet gyorsan és hatékonyan kiaknázni az automatizálás lehetőségeit. Az automatizáció "demokratizálódásával" egyre többször fogalmazzák meg azt az alapvetést, hogy az automatizálás nem kizárólagosan az alkalmazott technológiákól szól, a gyakorlatban ugyanis az automatizálási várható eredményei a megfelelő platform, az átgondolt folyamatok és az emberi munkaerő sikeres kombinációján múlnak, amelyek közül mindegyik tényező megkerülhetetlen szerepet játszik bennük.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely az EURO ONE Számítástechnikai Zrt. támogatásával készült. Részletek »

 

Cloud & big data

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.